Potpuno luda priča. Domar Ante sedam godina nije dolazio na posao u Zagrebu, sada mora platiti 137 tisuća eura

Bivšem poslodavcu mora platiti 119 tisuća eura za bruto plaće te 18.400 eura naknade troškova

handyman using a drill in the construction of a deck,Image: 89447027, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes
FOTO: Profimedia

Općinski radni sud u Zagrebu presudio je da A.Ž. mora domu za djecu na području Zagreba, u kojem sedam godina nije dolazio na posao, platiti ukupno 137 tisuća eura odštete.

U domu se kao kućni majstor zaposlio 2008. godine, a ugovor o radu na neodređeno dobio je 2010., nakon čega je, prema tvrdnjama doma, počeo svoje radne zadatke izvršavati na nezadovoljavajući način.

Uputili mu niz upozorenja

S obzirom da su bili nezadovoljni njegovim radom, dom mu je uputio niz upozorenja, nekoliko puta usmenim, a zatim pismenim putem, što je zabilježeno i u Nadzoru ravnateljice doma. Dom ga je tražio da promijeni svoje ponašanje, no on je odlučio napraviti suprotno.

On je u studenom 2012. podignuo tužbu protiv svog poslodavca u kojoj navodi da ga “uznemiravao na osnovi spola, diskriminirao, omalovažavao, podcjenjivao njegov rad te povrijedio njegovo pravo na dostojanstvo”, a nakon toga je prestao dolaziti na posao.

Isplaćivali mu punu plaću

Na poslu se nije pojavljivao sve do 2019., a u tom periodu dom mu je cijelo vrijeme isplaćivao punu plaću. “Za vrijeme prekida rada, budući da je to zakonska obveza, dom za djecu mu je uredno isplaćivao plaću u iznosu na koji bi imao pravo da je radio. U tom razdoblju Dom mu je na ime bruto plaće, darova za zaposlenike te jubilarne nagrade isplatio ukupno 897.705,03 kune”, navodi se u presudi.

Drugostupanjsku i pravomoćnu presudu kojom se odbija njegova tužba dobio je krajem listopada 2019. godine, s obzirom da nije uspio dokazati da ga poslodavac uznemirava, diskriminira i omalovažava.

Vratio se na posao, dobio otkaz

Početkom prosinca iste godine počeo se pojavljivati na svom radnom mjestu, no unatoč tome, dom mu je uručio otkaz jer sedam godina nije dolazio na posao. Zbog toga je podnio još jednu tužbu protiv doma u kojoj navodi kako je otkaz nezakonit te zahtjeva da ga se vrati na posao. Taj postupak je u tijeku i presuda još uvijek nije donesena.

S obzirom da ustanovi u kojoj je radio nije želio vratiti plaće, dom je protiv njega dignuo tužbu, a sud je odlučio da bivšem poslodavcu mora platiti 119 tisuća eura za bruto plaće te 18.400 eura naknade troškova.

Uz te iznose uračunat će se i zakonske zatezne kamate koje teku od početka 2020. godine. Presuda je nepravomoćna i kućni majstor se na nju može žaliti, a ako izgubi, ukupna odšteta mogla bi doseći i 150.000 eura.