Potres kod New Yorka: 'Cijela se kuća zatresla', 'Istrčao sam iz ureda jer sam se bojao da bi se zgrada mogla srušiti'

Potres magnitude 4,7 imao je epicentar nedaleko od New Jerseyja

FOTO: screenshot EMSC

Potres jačine 4,7 stupnjeva po Richteru pogodio je jutros po lokalnom vremenu New York. Prema prvim informacijama, potres je bio jačine 4,8 po Richteru, pa je naknadno smanjen na 4,7, da bi procjenu ponovno digli na 4,8. Epicentar potresa bio je u blizini Lebanona u New Jerseyu, oko 70 kilometara od New Yorka. Geološki institut SAD-a precizira da je epicentar smješten osam kilometara sjeveroistočno od postaje Whitehouse u New Jerseyju.

Potres je zabilježen u 10:20 sati ujutro po lokalnom vremenu, a osjetio se diljem Tri-state područja. Za sada, pišu mediji, nema izvještaja o šteti, a nekoliko zračnih luka na istočnoj obali SAD-a odmah je obustavilo letove. Gradonačelnik New Yorka Eric Adams brifiran je o potresu, dodaje CBS News.

Uznemireni građani na EMSC-u su napisali: “Bio je vrlo glasan. Istrčao sam iz ureda jer sam se bojao da bi se zgrada mogla srušiti”, “Cijela se kuća zatresla”, “Bridgewater, cijela mi se kuća tresla, knjige su padale s polica, perilica i sušilica dolje pomicale su se naprijed-natrag. Morao sam se držati kako bih održao ravnotežu. Trajalo je valjda 30 sekundi”.

Zasad nema prijava štete

“Moj tim procjenjuje utjecaje i bilo kakvu štetu koja se mogla dogoditi, a javnost ćemo obavijestiti tijekom dana”, tvitala je guvernerka New Yorka Kathy Hochul. Njujorška policija priopćila je kako za sada nije dobila nikakve prijave štete, a New York Times piše kako su se sirene mogle čuti diljem grada.

Potres se osjetio i u susjednim saveznim državama Connecticut i Massachusetts, kao i u Bostonu i Philadelphiji. “Svi @NYSE su se samo međusobno pogledali”, tvitao je CNBC-jev novinar Carl Quintanilla s Njujorške burze.