Potresna ispovijest radnika stradalog u odronu na Jakuševcu: 'Više se nikada tamo neću vratiti. Uhvati me strah i jeza'

Stjepan Kralj otkrio je što se događalo kobnog dana na Jakuševcu

Screeenshot: Nova TV
FOTO: Screeenshot: Nova TV

Stjepan Kralj, jedan od trojice radnika Čistoće koji su prije mjesec dana stradali u odronu na Jakuševcu, ispričao je za Novu TV što se događalo. Kaže da ne noćima ne spava, pije tablete i pokušava zaboraviti grozotu koju je s kolegama proživio.

Bio je tamo i kad je njegov kolega izgubio ruku. “Kolega Josip jednostavno nestaje i nakon dvije, tri minute čujem ga preko ograde u tom mulju kako viče – kolega Kralj, ozlijeđen sam, nemam ruke. Pomoć, pomoć, pomoć!”, prisjetio se Stjepan.

‘Brdo je krenulo prema nama’

“Dovezli smo ujutro biootpad na deponij Zrinjevca na Jakuševcu i prilikom istovara u jednom trenutku kolega Josip maše. Ja otvorim vrata na kamionu da izađem, da vidim što se događa, i odjednom čujem samo veliki šum, pritisak u zraku, vakuum i pogledam prema brdu. Već je brdo krenulo prema nama i veliki željezni kontejneri koji su bili puni biootpada, vrtjelo ih je u zraku kao kutije od šibica, a to su teški kontejneri od 15 tona”, ispričao je Kralj.

Počeo je bježati da se spasi: “Ali, ta mi je lavina, taj mulj silni već uhvatio noge i zarotirao me i u tom trenutku vidim kako moj kamion nosi mulj, ruši ogradu i baca ga na cestu. Kompletno sam bio u mulju i mene je bacio van na cestu kraj kamiona i tu sam ostao ležati”.

‘Kad sam ga vidio, onesvijestio sam se’

Zatim je čuo kolegu kako zaziva upomoć. Cijelo tijelo, kaže, bilo mu je u mulju. “Uspio se izvući, puzati po tom mulju, izlazi prema ogradi, prema cesti i vidim čovjeka. Samo mu se čelo vidjelo, a ostalo mu je bilo kompletno u mulju, od glave do pete. Kako mi je prišao bliže, vidim da uopće nema lijeve ruke. Kad sam ga vidio onesvijestio sam se. Opet sam se srušio od tog straha”, rekao je.

Četiri automobila prošla su kraj njega dok je ležao na ulici, ali nitko, kako tvrdi, nije stao. Sam je na kraju zvao hitnu pomoć. “Od tog udarca i kako me bacilo na cestu imam nagnječenje kralješka, zdjelice, a što se tiče psihičkog, koristim non-stop tablete, šest vrsta tableta za smirenje, za spavanje!, kaže Kralj.

Kaže da bi se mogao vratiti na radno mjesto, ali na Jakuševec više ne. “Dolje više neću moći nikada jer samo kad pomislim na Jakuševec i što se dogodilo jednostavno me strah i jeza hvataju, to je kao noćna mora, strava i užas”, priznaje Stjepan. “Iz Holdinga su mi se prvi dan javili, poslije više nitko ništa. Samo iz firme dečki poslovođe, kolege radnici”, rekao je.