Potresna ispovijest roditelja pretučene djece iz Vukovara: 'Napadnuti su isključivo zbog ekavice, strahujemo od osvete'

Optužuju i da je policija pustila njihovu pretučenu djecu da sami tumaraju ulicama

FOTO: PIXSELL

Jučer je u Vukovaru održan miran prosvjedni skup protiv nasilja, tjedan dana nakon što je skupina mladića pretukla skupinu maloljetnika. Roditelji i članovi obitelji pretučene djece zatražili su hitno pritvaranje svih napadača i izricanje maksimalnih zatvorskih kazni za okrivljenike.

Roditelji su zatražili i češće policijske ophodnje u gradu te da policijski službenici u svim srednjim školama u Vukovaru objasne učenicima koja je kazna za huligane i huliganstvo. Mirni prosvjed “Stop nasilju” potaknuli su roditelji i obitelji u prošlu subotu pretučene skupine maloljetnika, koje je u središtu Vukovar u večernjim satima napala skupina starijih mladića, nanijevši nekima i teške tjelesne ozlijede, zbog kojih su hospitalizirani u bolnici. Policija je nakon napada započela istragu i do sada uhitila pet napadača, kojima je određen istražni zatvor.

Roditelji pretučene djece sada su javno istupili za Jutarnji, a u razgovoru s njihovim novinarom istaknuli su i da strahuju od osvete. “Riječ je o osobama koje imaju i po nekoliko kaznenih postupaka, a nesmetano se kreću, ne miče ih se s ulica, nego ih se pušta da idu iz tučnjave u tučnjavu”, ističu. Prepričavaju da njihova djece imaju teške tjelesne ozljede, a radi se, prepričavaju, o višestrukim frakturama ekstremiteta i lubanje. Dvojicu dječaka napadači su cipelarili dok su bili nesvijesti.

‘Napadnuti su isključivo zbog ekavice’

Roditelji su, kažu, organizirali prosvjed kako bi pokazali odgovornost i ljubav, kako prema svojoj djeci, tako i prema svome gradu i državi u kojima žele graditi ljepšu i bolju budućnost.

“To nije bila tučnjava. To nije bila situacija u kojoj se vršnjaci ili navijačke skupine međusobno potuku. Toga, u konačnici, ima u svakom gradu. Ovdje su huligani raspalili po djeci, a toga ni u Vukovaru do sada nikada nije bilo. Takvih brutalnih napada nije bilo ni u vrijeme mirne reintegracije. Nažalost, narativ koji se u posljednje vrijeme može čuti od političara u Vukovaru prouzrokovao je ovakvu situaciju u kojoj budale sebi daju za pravo da mogu tući djecu ako ta djeca imaju drugi izražaj. Napadnuti su isključivo zbog ekavice. Trebaju li sada ovi ljudi, koji ovdje sjede skupa s nama, roditelji druge djece s kojima se poznajem već dugi niz godina i koje smatram prijateljima, reći da se njihova djeca više neće družiti s našom djecom, jer se boje za njihovu sigurnost? Ja znam da se to neće dogoditi, ali iskreno ne bih osudio nikoga tko bi tako postupio, jer više nismo sigurni u ovakvom gradu. Hoće sutra neki Šokac koji priča ekavicom doći u grad sa svojim djetetom i obojica dobiti batina?”, ogorčeno govori i pita se M.

Dečki su, prepričavaju nam roditelji, krenuli kući. Jedno vrijeme čak su hodali paralelno s tom skupinom koja će ih poslije napasti. Ta ekipa BBB-a u jednom je trenutku otišla naprijed i odvojila se od njihove djece, a onda su čuli da je netko u društvu iza njih rekao nešto na ekavici i tada je krenulo.

‘Sin se grčevito držao da ne upadne u rijeku’

“To se događa na mostu, okreću se i kreću pitanja odakle ste, za koga navijate… Odjednom se čuje: ‘Vadi nož!‘ i naša djeca, vidjevši da se sprema napad, počinju bježati. Međutim, braća nisu uspjela, jer su im bili najbliži i ovi su ih uhvatili i krenuli mlatiti. Kada su naša djeca vidjela da tuku braću, vratili su se da ih pokušaju obraniti. U međuvremenu su iz jednog kafića izletjeli još neki stariji, pri čemu se dio njih pridružio udaranju naše djece, a dio je odvlačio napadače i pokušavao ih zaustaviti. To je trajalo, ne znamo, minutu, dvije, tri, teško je procijeniti”, prepričali su roditelji iznoseći i stravične detalje.

“Jednog od naših sinova su držali na ogradi mosta i tukli ga krvnički dok se on grčevito držao da ne padne u rijeku i da ga oni ne bace preko ograde. Dvojica su ga tukla, svaki s jedne strane, njemu je glava praktički visila preko ograde… Zamislite da su ga tako ozlijeđenog, krvavog i vrućeg bacili u Vuku koja je na 0 stupnjeva. Pitanje je bi li preživio”, potresena priča za Jutarnji majka blizanaca koji su najteže stradali.

‘Policija je pustila našu djecu da sama tumaraju’

“Mi smo naše dečke našli kako sami tumaraju ulicom. Znači, policija ih je pustila da odu s mjesta događaja, da sami tumaraju ulicama prema kući. Tek što sam izašao iz auta, nabasao sam na njih. Sad se pitam jesu li ih i policajci pustili da idu sami jer govore ekavicom. Mislim da imam pravo to reći, jer sam ogorčen”, za Jutarnji govori M.

Jedan od roditelja dodaje kako je problem i u politici.

“Naš gradonačelnik se nije oglasio 48 sati o incidentu u kojem su premlaćena djeca. Pa, gdje si ti bio? Ti si gradonačelnik ovog grada, ti ih financiraš i pomažeš im, pred tvojom kućom su premlatili djecu, a tebe nema dva dana”, govori T., a I. dodaje i kako se “ovakvi izgredi štite zbog prikrivanja loše gospodarske i socijalne slike u Hrvatskoj, dobro dođe politici da se ne propitkuju pravi problemi u ovoj državi”, kažu za Jutarnji.