Potresne snimke s Islanda. Lava proždire pitoreskni gradić, vulkanologinja: 'Ovo bi moglo trajati stoljećima'

Vulkan na poluotoku Reykjanes izbacuje lavu već drugi put u mjesec dana nakon 800 godina mirovanja

Billowing smoke and flowing lava are seen in this Icelandic Department of Civil Protection and Emergency Management , January 14, 2024, handout image during an volcanic eruption on the outskirts of the evacuated town of Grindavik, western Iceland. Seismic activity had intensified overnight and residents of Grindavik were evacuated, Icelandic public broadcaster RUV reported. This is Iceland's fifth volcanic eruption in two years, the previous one occurring on December 18, 2023 in the same region southwest of the capital Reykjavik. Iceland is home to 33 active volcano systems, the highest number in Europe. (Photo by Icelandic Department of Civil Protection and Emergency Management / AFP)
FOTO: AFP

Islandski predsjednik Gudni Th. Johannesson rekao je u televizijskom obraćanju kako je na poluotoku Reykjanes, gdje je erumpirao vulkan, započelo teško razdoblje jer se ne zna kako će se stanje razvijati, prenosi u ponedjeljak agencija France presse.

Vulkan na poluotoku smještenom na zapadu Islanda u nedjelju je erumpirao drugi put u manje od mjesec dana. Vlasti su nekoliko sati ranije naredile evakuaciju stanovnika ribarskog grada Grindavika jer je niz manjih potresa najavio erupciju.

Geofizičar Magnus Tumi Gudmundsson u ponedjeljak ujutro rekao je da se erupcija „značajno smirila” tijekom noći no da je nemoguće predvidjeti kad će stati. Društvenim mrežama se šire snimke iz zraka koje pokazuju kako lava guta kuće u malom gradiću.

Evakuacija Grindavikinga

Grindavik, gradić s oko 3,8 tisuća stanovnika smješten pedesetak kilometara jugozapadno od prijestolnice Reykjavika, već je evakuiran u studenom kad se nakon 800 godina ponovno probudio vulkanski sustav Svartsengi. Vulkan je provalio 18. prosinca, a lava je tekla suprotno od Grindavika. Stanovnici, koje u lokalnom izričaju nazivaju Grindavikinzima, su se vratili domovima 22. prosinca.

Hitne službe od tada grade obrambene zidove koji su zaustavili velike količine lave iz novih erupcija. U njima nitko nije poginuo, no za jednim radnikom se traga nakon što je navodno pao u novonastali rasjed.

„Još uvijek ne znamo kako će se ova erupcija razvijati, no i dalje moramo poduzeti ono što je unutar naše moći. Nastavljamo se nadati najboljem mogućem ishodu suočeni s ovim nevjerojatnim silama prirode”, kazao je predsjednik kasno u nedjelju.

Značajna erupcija 2010.

Island leži na vulkanskom području sjevernog Atlantika, te u prosjeku ima erupciju svakih četiri do pet godina. U nedavnom razdoblju najznačajnija je bila ona iz 2010. kad je pepeo u atmosferi iz vulkana Eyjafjallajokulla na nekoliko mjeseci poremetio transatlantski zračni promet.

Za erupciju koja je krenula u nedjelju se ne očekuje ponavljanje scenarija iz 2010. godine, rekao je glasnogovornik islandske aviokompanije Isavia Gudjon Helgason.

‘Ovo bi moglo trajati stoljećima’

Vulkanologinja Evgenija Iljinskaja sa Sveučilišta u Leedsu izjavila je za BBC da su njoj kao stručnjakinji prizori koji stižu s Islanda nevjerojatni i teški za gledanje. Na pitanje koliko bi dugo erupcije mogle potrajati odgovorila je da bi se potencijalno mogle protegnuti na nekoliko stotina godina.

“Mislim da se svi znanstvenici koji prate ovo slažu da ulazimo u novo razdoblje izrazito čestih erupcija Reyjkjanesa. To znači da bi do njih moglo dolaziti svakih nekoliko mjeseci ili jednom godišnje i tako sljedećih nekoliko desetljeća, a možda i stoljeća”, izjavila je Iljinskaja, koja je odrasla na Islandu.