Video. Dramatični prizori na Islandu: nova erupcija vulkana, lava progutala prve kuće, otvorila se velika pukotina

Oko 3800 stanovnika grada Grindavika evakuirano je drugi put u dva mjeseca

FOTO: Islandska obalna straža

Stanovnicima islandskog grada Grindavik drugi put u mjesec dana naređena je evakuacija zbog erupcija vulkana. Vulkan je počeo izbacivati lavu prema ovom gradiću na poluotoku Reykjanes na jugozapadu zemlje, koji broji 3800 stanovnika.

Erupcija je počela u nedjelju oko osam ujutro nakon niza potresa koji su potaknuli nova upozorenja i evakuaciju Grindavika tijekom noći. U ranim poslijepodnevnim satima samo nekoliko metara od naselja otvorila se druga pukotina i lava je počela gutati prve kuće.

Islandski meteorološki ured priopćio je da se seizmička aktivnost stabilizirala, “to ukazuje na to da je napredovanje tunela magme zaustavljeno”. No, ističu kako je magma dosegla granice grada Grindavika, a možda je došla čak i ispod njega.

Civilna zaštita proglasila je izvanredno stanje, a naciji će se večeras obratiti i predsjednik Gudni Johannesson. “Nijedan život nije u opasnosti, no infrastruktura je možda ugrožena”, rekao je ranije danas Johannesson na društvenoj mreži X, dodavši da zračni promet nije poremećen.

Nova era vulkanske aktivnosti na poluotoku

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je nove savjete putnicima, u kojima kažu kako su sve ceste prema Grindaviku zatvorene, te da bi trebali izbjegavati područje. “Međunarodna zračna luka Keflavik radi normalno, ali nastavite provjeravati vijesti. Reykjavik i ostatak Islanda nisu bili pogođeni. Pratite lokalne medije zbog novosti i slijedite savjete vlasti” poručuje ministarstvo.

screenshot X

The Sunday Times objašnjava da je Island smješten na granici između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, poznate kao srednjoatlantski greben. U prosjeku doživi vulkansku erupciju svakih četiri do pet godina. Erupcija vulkana Eyjafjallajökull 2010. godine zaustavila je letove diljem Europe na nekoliko dana, nakon što je stvorila ogroman oblak pepela.

Vulkani na poluotoku Reykjanes, gdje je smješten Grindavik, mirovali su gotovo 800 godina, ali čini se da je nova era vulkanske aktivnosti započela 2021. godine, kada se otvorila pukotina od 750 metara.