Povijesna odluka u Južnoj Koreji. Upravo je zabranjena proizvodnja i konzumacija psećeg mesa

Jedenje mesa pasa praksa je stara stoljećima u zemlji, ali prema posljednjim istraživanjima, potražnja je ostala samo kod starije populacije

Dogs look out from a cage at a dog farm during a rescue event, involving the closure of the farm organised by the Humane Society International (HSI), in Hongseong on February 13, 2019. This farm is a combined dog meat and puppy mill business with almost 200 dogs and puppies on site. HSI provides a solution to help dog meat farmers give up their business as a growing number of South Koreans oppose the cruelty of the dog meat industry. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
FOTO: AFP

Južna Koreja izglasala je zakon kojim se zabranjuje konzumacija i proizvodnja mesa pasa za ishranu, a koja je trajala stoljećima. Aktivisti za prava životinja su izglasavanje zakona nazvali “stvaranjem nove povijesti”.

Stotine tisuća pasa uzgajaju se i ubijaju u Južnoj Koreji svake godine. U posljednje vrijeme došlo je do sve većeg otpora proizvodnji mesa psa, a i potražnja je pala na najniže razine.

Izglasanom zabranom će uzgoj, klanje i prodaja mesa pasa za prehranu ljudi bili ilegalni od 2027. godine.

Za prekršitelje predviđena kazna zatvora

Predviđene kazne za one koji ne ispoštuju ovu zabranu su zatvor u trajanju do tri godine ili novčana kazna u vrijednosti od oko 15.000 eura.

Zabranjena je i izgradnja i otvaranje novih farmi pasa, klaonica i pogona za kuhanje i preradu mesa pasa. Ta zabrana na snagu stupa odmah. Iako je konzumacija zabranjena, novi prijedlog zakona ne predviđa kaznu za konzumente mesa pasa.

Parlament je ovu odluku donio jednoglasno, s 208 glasova za. Uzgajivači pasa već su najavili žalbu i prosvjede, piše Sky News.

Podrška stigla i od predsjednika Južne Koreje

Podrška izglasanoj zabrani stigla je i od predsjednika Južne Koreje i velikog ljubitelja životinja koji je udomio šest pasa i osam mačaka Yoon Suk Yeolom.

“Ovo je nova stranica povijesti u nastajanju. Nikada nisam mislio da ću u životu vidjeti zabranu okrutne industrije psećeg mesa u Južnoj Koreji, ali ova povijesna pobjeda za životinje svjedočanstvo je odlučnosti našeg pokreta”, rekao je čelnik Humane Society International JungAh Chae.

Jedenje mesa pasa praksa je stara stoljećima u zemlji, ali prema posljednjim istraživanjima, potražnja je ostala samo kod starije populacije.

Većina pasa ubijana strujom ili obješena

Aktivisti tvrde da je većina pasa ubijena strujom ili obješena. Proizvođači mesa odbacuju njihove navode i kažu da je klanje pasa postalo s vremenom humanije.

Procjene o broju pasa koji se uzgajaju za meso variraju. Ministarstvo poljoprivrede procijenilo je u 2022. godini da je na oko 1100 farmi uzgajano 570.000 pasa. Njihovo meso posluženo je u oko 1600 restorana.

Korejska udruga koja okuplja uzgajivače i prodavače mesa pasa navodi da će zabrana utjecati na 3500 farmi koje uzgajaju 1,5 milijun pasa te 3000 restorana.

Novi zakon je ‘jasno državno nasilje’

Izglasavanje sličnih zakona dosad je uvijek propadalo zbog prosvjeda i zabrinutosti oko opstanka farmera i vlasnika restorana.

Novi zakon predviđa odgodu realizacije u trogodišnjem razdoblju kako bi si tvrtke koje se bave uzgojem, prodajom i pripremom mesa pasa osigurale opstanak.

Čelnik udruge poljoprivrednika Son Won Hak rekao je da je novi zakon “jasno državno nasilje” i da “vlada narušava slobodu izbora zanimanja”.