Povijesna presuda. Za ubojstva koje je počinio tinejdžer sada je osuđena i njegova majka

Tužitelji tvrde da je nemarno dopustila sinu da ima oružje te da je ignorirala znakove upozorenja

Foto: AFP
FOTO: AFP

Jennifer Crumbley (45) proglašena je krivom za ubojstvo iz nehaja po četiri točke optužnice, zbog masovne pucnjave koju je počinio njen sin, piše BBC. Tužitelji tvrde da je nemarno dopustila sinu da ima oružje te da je ignorirala znakove upozorenja.

Ovo je prvi slučaj u SAD-u da je neki roditelj osuđen za ubojstvo iz nehaja za masovnu pucnjavu koju je počinilo njihovo dijete.

Njen sin, koji danas ima 17 godina, 2021. godine ubio je četvero kolega iz razreda u srednjoj školi Oxford u Michiganu te zbog toga služi doživotnu kaznu zatvora. U pucnjavi je ranjeno još sedmero ljudi.

Kupili su sinu pištolj

Majka je bila optužena u četiri točke za ubojstvo iz nehaja, a svaka nosi maksimalnu kaznu od 15 godina. Njezin suprug James suočen je s istim optužbama, ali na odvojenom suđenju. Jennifer i njezin suprug kupili su pištolj kojim je njihov sin počinio zločine u školi. Oružje je kupljeno četiri dana prije pucnjave. Tinejdžer je pištolj donio u školu, pri čemu mu nitko nije pregledao ruksak.

Roditelji su tog dana bili pozvani na kratak sastanak u školi povodom uznemirujućeg crteža njihovog sina. Odbili su ga odvesti kući, a on se u razred vratio s pištoljem u ruksaku. Nekoliko sati kasnije ubio je četvero ljudi.

Porota je vijećala više od deset sati, a sudac je nakon presude rekao kako je ovo bila najteža stvar koju su ikad napravili.