Povijesna presuda u SAD-u. Nakon majke, i otac dječaka koji je počinio masakr u školi osuđen za ubojstvo iz nehaja

To je prvi put u američkoj povijesti da su osuđeni roditelji djeteta koje je počinilo masovno ubojstvo

PONTIAC, MICHIGAN - MARCH 14: James Crumbley, the father of Oxford High School school shooter Ethan Crumbley, watches the jury enter the room to deliver their verdict during his trial on four counts of involuntary manslaughter for the deaths of four Oxford High School students who were shot and killed by his son, on March 14, 2024 at Oakland County Circuit Court in Pontiac, Michigan. The jury found him guilty on all counts. Crumbley's wife Jennifer Crumbley was also convicted on the same four counts at her trial last month, the first time in U.S. history that a parent was tried in relation to a mass school shooting that was committed by their child. Photo by Bill Pugliano/Getty Images) (Photo by BILL PUGLIANO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Otac 15-godišnjeg napadača iz škole u Michiganu koji je u studenome 2021. ubio četvero učenika osuđen je za ubojstvo iz nehaja, piše BBC.

James Crumbley (47), odlučio je sud, ignorirao je mentalne potrebe svog sina Ethana i kupio mu je pištolj koji je dječak koristio u krvavom pohodu. Porota je vijećala nešto više od jednog dana prije nego što je donijela presudu. U trenutku izricanja presude Crumbley na sudu nije imao nikakvu reakciju. Sljedećeg mjeseca očekuje se izricanje presude i njegovoj supruzi Jennifer, koja je početkom veljače također osuđena za isti zločin.

Slučaj protiv Crumbleyjevih prvi je put da su roditelji optuženi za ubojstvo iz nehaja zbog uloge njihova djeteta u pucnjavi u SAD-u u kojoj je, osim četvero mrtvih, ozlijeđeno još sedmero osoba. Njihov sin je osuđen na kaznu doživotnog zatvora bez pomilovanja.

Ignorirao je njegovo stanje

Otac jedne od žrtava, ubijene 17-godišnje djevojke, Steve St. Juliana, rekao je u četvrtak da je kazneni progon roditelja ubojice samo početak kada je riječ o suočavanju s pucnjavama u SAD-u. “Naša djeca svakodnevno umiru u masovnim ubojstvima, a mi vrlo malo činimo po tom pitanju. Možemo poslati ljude na Mjesec, izgraditi nebodere, ogromne spomenike, ali ne možemo zaštititi djecu u školama”, dodao je.

Ranije ovog tjedna u završnoj riječi pred porotom tužiteljica Karen McDonald rekla je da su postupci Jamesa Crumbleyja nečuveni. ”Nije poduzeo ni najmanje mjere da njegov sin ne bude prijetnja nakon što mu je poklonio poluautomatski pištolj”, poručila je poroti. Tužitelji su također rekli da roditelji nisu učinili dovoljno da riješe mentalne probleme njihova sina. Odvjetnica Jamesa Crumbleyja tvrdila je da “nije znao da je njegovu sinu teško”.

Majka svalila krivnju na njega

Otac na sudu nije svjedočio, za razliku od svoje supruge, koja je tijekom suđenja svjedočila i pokušala njega okriviti. Samo nekoliko dana prije pucnjave sinu su kupili pištolj Sig Sauer. Roditeljima se trebalo zajedno suditi, ali su u studenome tražili odvojena suđenja. Izricanje kazne oboma je zakazano za 9. travnja.

Kobnog jutra kada se dogodila pucnjava, oboje su bili na razgovoru u školi zbog uznemirujućeg crteža koji je njihov sin nacrtao. No iako su zaposlenici škole tražili da dječaka odvedu kući, roditelji su to odbili i otišli na posao. Poslan je natrag na nastavu, a nitko nije imao pojma da u ruksaku nosi pištolj.