Povjerenstvo otvara predmet protiv Sandre Benčić: 'Možda dobije opomenu, a možda globu od 40.000 kuna'

Benčić u imovinskoj kartici nije prijavila da plaća najam stana

18.09.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o neispunjavanju imovinske kartice i drugim temama govorila je Sandra Bencic,  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će otvoriti predmet protiv Sandre Benčić nakon što je list 24 sata otkrio da je kandidatkinja za premijerku stranke Možemo! pogrešno ispunila imovinsku karticu.

Naime, Benčić prema imovinskoj kartici ima u vlasništvu jedan stan od 38,7 kvadrata, a nije prijavila da joj suprug ima bilo kakvu nekretninu. U posljednjoj kartici nije prijavila ni nikakav prihod od imovine, nego samo 199 eura paušala koji primaju svi saborski zastupnici te 1650 eura od samostalne djelatnosti, odnosno obrta. Za supruga je prijavila da mjesečno od imovine uprihođuje 490 eura, ali na njega nije prijavila nikakvu imovinu.

Benčić trenutno živi u unajmljenom stanu od 80 kvadrata, ali u imovinskoj kartici nije prijavila obvezu plaćanja najamnine, što je po zakonu i uputama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa morala prijaviti. Najamninu mjesečno plaća 580 eura. “Previdjela sam upisati iznos najamnine koji plaćamo i odmah ću to ispraviti. Nemam što skrivati, jer meni na štetu ide što nisam upisala iznos obveze koju plaćamo za najam stana”, rekla je Benčić za 24 sata.

Otvoren predmet

Na upit 24 sata Benčić je rekla da je stan koji glasi na nju dala u najam te da je sve prijavljeno i Poreznoj upravi. “Ranije sam prijavljivala to kao svoj prihod, ali kako suprug sve vodi, sada je prijavljeno kao njegov prihod od 490 eura. Mi smo se nakon rođenja prvog djeteta, tijekom 2016. godine preselili u veći stan od 80-ak kvadrata koji smo unajmili”, objasnila je.

“Povjerenstvo je nastavno na okolnosti iznesene u dostavljenom članku otvorilo predmet protiv obveznice Sandre Benčić. Povjerenstvo će prikupiti sve relevantne podatke te će ukoliko utvrdi postojanje pretpostavki za daljnje vođenje postupka, sukladno članku 42. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, zatražiti očitovanje obveznice i potom predmet uvrstiti na dnevni red neke od budućih sjednica”, odgovorili su iz Povjerenstva redakciji 24 sata.

‘Ovo je na moju štetu’

“Manji stan iznajmljujemo i prihod po toj osnovi sam prijavila u imovinskoj kartici, no nisam i da plaćam stanarinu i iznos te stanarine”, kasnije je rekla Benčić Hini objašnjavajući da je to plod nejasnoće u postupku upisivanja. “Meni u prilog ide da imam rashod, ovo je na moju štetu”, dodala je.

Kad vidite rubriku preuzete obaveze, naziv vjerovnika ili banke, ništa ne govori da bi tu trebalo upisati stanarinu, kazala je, priznajući da je, kako bi se nejasnoće izbjegle, trebala konzultirati Povjerenstvo.

Kazna od 4000 do 40.000 eura

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković kaže da Benčić za svoj propust može dobiti kaznu od 4000 do 40.000 kuna, preračunato u eure, ali i da može proći s opomenom. “To će ovisiti o olakotnim i otegotnim okolnostima, odnosno kako Povjerenstvo utvrdi koliko je to ozbiljna povreda“, rekla je.

Navela je da predmet još nije otvoren, a ne zna tko će biti izvjestitelj jer se predmeti računalno dodjeljuju. Predmet ćemo prioritetno dati u redovne provjere, kazala je Jozić Ileković, napominjući da se tako postupa u slučaju svih visokih dužnosnika.