Poznata tvrtka čije hit proizvode kupuju tisuće Hrvata ide u stečaj. Otišlo im je 200 radnika, duguju milijune

Tvrtka je sama prvotno zatražila predstečaj zbog manjka likvidnosti u iznosu od 1,1 milijun eura

17.10.2013., Ljubljana, Slovenija - Sandi Cesko, poduzetnik. "nPhoto: Ziga Zivulovic jr./FA Bobo/PIXSELL
FOTO: Ziga Zivulovic jr./FA Bobo/PIXSELL

Nakon što je Studio Moderna – TV prodaja, tvrtka u vlasništvu slovenskog tajkuna Sandija Češka, proglasila predstečaj u srpnju ove godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu, u nastojanju da spasi svoje poslovanje, tvrtka će ipak morati ući u stečaj, potvrdio je predstečajni povjerenik Josip Dujmović za Jutarnji list.

Tvrtka je poznata po Top Shopu, Dormeu, Delimanu i Kozmodisku, prije predstečaja je imala oko 400 zaposlenih, a sada ju je napustilo njih oko 200. Također, prestala je naručivati robu za trgovine, a rješenje o prekidu predstečaja je doneseno zbog nemogućnosti tvrtke da ostvari prihode potrebne za isplatu plaća i izmirenje obveza prema državi, potvrdio je Dujmović koji će nakon očekivanog otvorenja stečaja biti stečajni upravitelj tvrtke.

Odluka o prekidu predstečaja dogodila se u dogovoru s Upravom Studija Moderne, koja je istaknula da su poduzeli niz koraka kako bi se restrukturirali i pronašli strateškog partnera, no nije bilo izgledno da će predstečajni postupak dovesti do željenog financijskog restrukturiranja i pronalaska partnera.

Stečaj otvoren i u Ljubljani

Tvrtka je sama zatražila predstečaj zbog manjka likvidnosti u iznosu od 1,1 milijun eura, no tijekom procesa prikupljanja zahtjeva vjerovnika za naplatu duga, utvrđeno je da dug tvrtke iznosi najmanje 14 milijuna eura. Ovaj prekid predstečaja pridružuje se stečajnom postupku Studio Moderne u Ljubljani na tamošnjem Okružnom sudu.

Sredinom 90-ih godina Sandi Češko je 1997. otvorio tvrtku kći i u Hrvatskoj. Prihodi Studija Moderna – TV prodaje na našem tržištu prije pandemije korone kretali su se između 35 i 37 milijuna eura, a prošle su godine pali na 21,7 milijuna eura. Samo lani minus tvrtke iznosio je 3,5 milijuna eura.

Čeka se rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu o otvaranju stečaja u tvrtki, nakon kojeg počinje teći rok od 60 dana za prijave potraživanja vjerovnika od Studija Moderne – TV prodaje. U rješenju o prekidu predstečaja u Studiju Moderni sud je objavio Dujmovićevo izvješće da tvrtka ne ostvaruje prihod iz kojeg bi mogla isplaćivati plaće i podmirivati obveze prema državi