Poznati odvjetnik o BBB-ima zatvorenim u Grčkoj: 'Zovu ih fašistima, takva atmosfera linča nije dobra za postupak'

U grčkim zatvorima su 102 hrvatska državljana

FOTO: U mreži prvog/Screenshot

Prošla su četiri tjedna od sukoba navijača uoči utakmice Dinama i grčkog AEK-a u Ateni, u kojima je od uboda preminuo 29-godišnji Michalis Katsouris. Od tada su u grčkim zatvorima pritvorena 102 navijača iz Hrvatske. Istraga i trajanje kaznenog postupka bili su tema jutrošnje HRT-ove emisije U mreži prvog.

Odvjetnik Fran Olujić istaknuo je da se ni mi u Hrvatskoj ne možemo pohvaliti brzinom trajanja kaznenih postupaka. Po njemu, ključni problem nije to što istraga još traje, nego što je tolikom broju hrvatskih državljana određen istražni zatvor.

“Logički je nemoguće da je baš svih 102 naših državljana sudjelovalo u najtežim kaznenim djelima koja im se ovdje stavljaju na teret, a to je prije svega ubojstvo i sastav zločinačke organizacije. Kada prođe faza istrage i kad se utvrdi tko je sudjelovao u najtežim kaznenim djelima, a tko samo u prekršajima, realno je za očekivati da će većina biti puštena, sad je pitanje hoće li im biti dozvoljeno napustiti Grčku ili će tamo morati ostati dok postupak traje”, rekao je.

‘Stvorena je atmosfera linča, to za kazneni postupak nije dobro’

“Mi smo u samom startu u situaciji gdje se naše državljane naziva fašistima i neonacistima, stvorena je atmosfera linča koja za probitke kaznenog postupka nije dobra. Kako vrijeme prolazi, za očekivati je da će se tenzije smirivati i nadamo se da će se grčki sud othrvati ovakvim pritiscima javnosti i medija”, kazao je odvjetnik.

Olujić smatra da je pozitivno to što su i Hrvatska i Grčka članice EU-a. “Ako bi bili pušteni da se brane sa slobode, ne bi trebao biti preveliki problem njihovo vraćanje u Grčku ako bi do postupka došlo. Nije isto da li je netko protiv koga se vodi kazneni postupak državljanin Europske unije ili nije”, kazao je.

Olujić, koji je ranije sudjelovao u obranama Torcidaša, ističe da je kod ove vrste kaznenih djela teško identificirati počinitelje. “Ako u ovom razdoblju nisu, temeljem prikupljenim dokaza, konkretizirane osobe ili osoba koja je dovela do kaznenog djela ubojstva, dalje će sve teže konkretizirati počinitelja”, kaže.

Državna tajnica: ‘Činimo sve da se poštuju prava naših državljana’

Državna tajnica ministarstva vanjskih i europskih poslova, Andreja Metelko-Zgombić, rekla je da se očekuje da će u pritvoru biti dok nadležna grčka tijela ne utvrde postoji li odgovornost i krivnja nekih od njih.

“Organiziranje tučnjava samo po sebi je kazneno djelo, pogotovo ako je rezultat smrt. Ali, činimo sve da potaknemo grčke vlasti da nastoje da njihova nadležna tijela odrade posao kraće i učinkovito poštujući prava naših državljana”, rekla je.

Dodala je da su hrvatskim državljanima dodijeljena tri odvjetnika po službenoj dužnosti, a sami su uzeli još dva odvjetnika koji sami financiraju.