Studenti se na krovu skrivali od napadača, neki se zabarikadirali u predavaonici: 'Dobro sam živio, ali ne želim umrijeti'

U češkim medijima izlaze potresna svjedočanstva nakon krvoprolića u Pragu

Danas je u Pragu došlo do pucnjave u kojoj ubijeno najmanje 10 osoba, a ozlijeđeni su deseci. Kako javlja češka policija, napadač je “eliminiran”, a u ovom trenutku nije jasno na koji način se to dogodilo.

Pucnjava se dogodila u samom centru grada, na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta koje se nalazi na Trgu Jana Palacha.

Studenti i osoblje zaprimili su e-mail s naputkom da se zabarikadiraju, a isti e-mail primili su i zaposlenici obližnje Umjetničke i industrijske škole. Društvenim mrežama kruže zastrašujuće snimke bijega i skrivanja od napadača, a češki mediji objavili su i fotografiju studenata kako se stisnuti skrivaju na vanjskom zidu zgrade.

‘Molim se da izađem živ’

Novinar i student na Karlovom sveučilištu, Jakob Weizman, jedan je od svjedoka, a svoje je iskustvo podijelio na X-u, bivšem Twitteru. “Trenutno sam zabarikadiran u predavaonici. Napadač je mrtav, ali čekamo evakuaciju. Molim se da izađem živ”, napisao je Weizman i dodao da je uspio zaključati vrata prije no što ih je napadač pokušao otvoriti.

Evakuirano više zgrada

Jedan je student za Češku televiziju rekao kako je evakuirana i zgrada fakulteta koji se nalazi u ulici Celetna. “Imao sam nastavu i završio sam u točno 14 sati. Dok sam izlazio iz zgrade, grupa policajaca u civilu stajala je s trakama u hodniku i rekli su mi da odmah napustim zgradu. Po izlasku iz zgrade, vidio sam policajce s dugim cijevima”, rekao je.

Potresna svjedočanstva praških studenata

Jedan je student opisao kako je čuo pucnjavu na svom katu te se na neki način i oprostio sa svojim prijateljima. “Živio sam dobro. Ne želim umrijeti, ali što mogu. Sretno svima u zgradi”, napisao je. Srećom, ubrzo je objavio kako je uspio izaći van.