Sat vremena užasa u sobi 390A: 'Profesor i ja smo se zabarikadirali. Slao sam poruke najmilijima i opraštao se od njih'

U jučerašnjoj pucnjavi u srcu Praga ubijeno je najmanje 15 ljudi, a 24 je ozlijeđeno

Prema posljednjim informacijama češke policije, dvadesetčetverogodišnji češki student ubio je 14 i ranio najmanje 24 osobe na praškom sveučilištu prije nego što je “eliminiran”. U medije polako stižu izjave svjedoka, koji su opisali prizore panike i užasa unutar i izvan Karlovog sveučilišta, u srcu povijesnog dijela grada.

Pucnjava je počela nedugo nakon što je novinar i student magisterija Jakob Weizman došao polagati ispit iz albanskog jezika. U maloj prostoriji, ispričao je, nalazili su se samo on i njegov profesor. “Tijekom ispita čuo sam pucnjeve i vriskove”, priča Weizman, koji kaže da su se njegov profesor i on ukipili, ne znajući što bi zapravo trebali napraviti. “Došla je i policija. Čulo se još nekoliko pucnjeva i još vrištanja”, priča Weizman za The Guardian.

Student se zabarikadirao s profesorom u učionici

Weizman je skočio i zatvorio vrata učionice, te pred njih složio improviziranu barikadu od stolaca i stolova, ali i svega drugog što je mogao pronaći. “Mislim da je napadač krenuo iz unutrašnjosti fakulteta prema van, do balkona gdje je pucao na ljude izvana. Bilo je i onih koji su pokušavali pobjeći preko ruba balkona”, ispričao je Weizman. Tijekom jučerašnjeg dana pojavile su se fotografije na kojima se vidi kako studenti čuče na rubu blizu krova, pokušavajući se sakriti od napadača.

Nedugo nakon što je postavio barikadu, čuo je kako netko pokušava nasilno otvoriti vrata prostorije u kojoj se nalazio s profesorom. “Prolazio je kroz svaku učionicu, tražeći ljude na koje bi mogao pucati. Zaključali smo vrata samo pet minuta prije nego što nam je pokušao upasti”, nastavlja Weizman.

Skrivali su se sat vremena

Weizman i njegov profesor su se skrivali u učionici sat vremena, šaljući poruke svojim voljenima i moleći ljude da jave policiji da su zarobljeni u učionici 309A. “Samo sam pokušavao reći ljudima što se događa. Zvao sam mamu i zvao sam djevojku. Ako je to kraj, pokušavaš reći što možeš prije nego se nešto dogodi. Nikad nisi spreman za situaciju”, priča Weizman.

Sat vremena užasa u sobi 390A: ‘Profesor i ja smo se zabarikadirali, a onda je pokušao provaliti. Tražio je koga će ubiti’

Nakon inicijalne pucnjave i vriskova, stvari su se naizgled malo smirile. “No, onda je došlo do još pucnjave i još više vrištanja ni 30 minuta kasnije”, priča Weizman. Studenta i profesora je na kraju evakuirala policija. “Dok smo izlazili, vidio sam samo krv po cijelom fakultetu”, prisjeća se student.

Evakuirani su božićni sajmovi

Centrom Praga mogle su se čuti sirene policije i kola Hitne pomoći, koji su jurili i povijesnim Karlovim mostom. U centru, gdje su postavljeni božićni sajmovi, policija je praznila i evakuirala posjetitelje.

“Čuli smo glavne pucnjeve, ali nismo puno razmišljali o tome, sve dok nismo čuli ljude kako vrište i vidjeli kako bježe. Kada smo čuli i sirene, pomislili smo da je ovo ozbiljna situacija”, ispričao je za BBC osamnaestogodišnji Joe Hyland iz Trura u Cornwallu.

Jedan Hylandov prijatelj bio je na štakama, pa nisu mogli trčati. Umjesto toga, prijatelji su ga zajedno odvukli najbrže što su mogli. Hyland kaže da je s društvom u Prag došao na odmor.

U Pragu je vladao kaos

Ivo Havranek, četrdesetrogodišnji svjedok isprva nije mario za glasne zvukove koje je čuo. Mislio je da je riječ o razularenim turistima ili da buka dolazi s obližnjeg filmskog seta. “Tada su iznenada profesori istrčali iz zgrade. Probio sam se kroz gomilu ljudi, bez da sam shvaćao što se uopće događa. Nisam bio spreman priznati si da se ovakvo nešto može dogoditi i u Pragu”, priča Havranek za Reuters. Priznaje da je shvatio da je stvar ozbiljna kada je vidio policajce s automatskim puškama. “Derali su se na mene da bježim”, dodaje Havranek.

Nedavno vjenčani par Tom i Rachael Leese bili su na medenom mjesecu i pili su piće u muzeju Šljivovice, nedaleko od mjesta gdje se dogodila pucnjava. Leese je ispričao da je tada u muzej uletio policajac koji je počeo glasno vikati na ljude. Leese je za PA Media ispričao da mu isprva nije bilo jasno što se događa, sve dok mu netko nije preveo da se u blizini nalazi aktivni strijelac, te da se mora baciti na pod i ne napuštati muzej.

“Osoblje je bilo vrlo smireno. Brzo su ugasili sva svijetla i pozivali nas da ostanemo mirni”, priča Leese, koji kaže da su u muzeju ostali više od sat vremena, sve dok su se vani mogle čuti sirene.

Oružje završilo na zebri

Petr Nedoma, ravnatelj galerije Rudolfinum u koncertnoj dvorani u blizini trga Palach, ispričao je za češku televiziju da je vidio strijelca. “Vidio sam mladog muškarca na galeriji. Imao je neko oružje u ruci, poput automatske puške, i pucao je prema mostu Manes. U nekoliko navrata sam vidio kako je pucao. Potom je podigao ruke i bacio oružje na ulicu, koje je ostalo na pješačkom prijelazu”, kaže Nedoma.

Češka policija je kasnije objavila da je riječ o dvadesetčetverogodišnjem studentu Karlovog sveučilišta, koji je bio pod utjecajem sličnih krvavih pohoda u inozemstvu.

Weizman je rekao da je njegov sljedeći zadatak, nakon razgovora s policijom, pokupiti stvari koje su mu ostale u učionici. “Mislim da više nikada neću moći kročiti na fakultet. To mi se nije nikada dogodilo u mojih 15 godina života u SAD-u, a sada se to po prvi puta dogodilo u Češkoj”, zaključuje Weizman.