Preminuo je Božidar Lapaine, čuveni dizajner čije je kućanske aparate imao svaki dom u Jugoslaviji

Upečatljivi dio poslovnog vijeka proveo je u čuvenom Končarovom Odjelu dizajna

FOTO: Vjekoslav Skledar/Haus.hr

U Zagrebu je jučer u 88. godini života preminuo Božidar Lapaine, naš istaknuti dizajner i arhitekt, član i jedan od osnivača Hrvatskog dizajnerskog društva. Radeći za Končar, Lapaine je dizajnirao kultne kućanske uređaje koji su se koristili u svakom domaćinstvu, poput Aerotherma, kalorifer koji se i danas nalazi u još pokojem domu diljem teritorija bivše države.

Lapaine je rođen 1936. u Prijedoru, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1961., a dvadeset godina kasnije, 1981. magistrirao je na postdiplomskom studiju Istraživanje i unaprjeđivanje dizajna pri Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Upečatljiva karijera u Končaru

U svojoj karijeri projektirao je i realizirao više stambenih, javnih i industrijskih objekata u Zagrebu i Parizu, a u periodu od 1970. do 1982. bio je na poziciji rukovoditelja Odjela za planiranje i razvoj proizvoda Drvne industrije Vrbas (DIV) u Banja Luci.

Upečatljivi dio poslovnog vijeka proveo je u čuvenom Končarovom Odjelu dizajna, tada rijetkom izvoru dizajnerske produkcije u Jugoslaviji. U njemu je počeo raditi 1982. i ostao tamo naredne tri godine, te je zajedno s Dunjom Guberinom dizajnirao ranije spomenuti kalorifer Aerotherm i štednjak, dok samostalno potpisuje dizajn pegle (IDEAL LG 102) te bojlera (Aquatherm).

Od 1985. do 1991. bio je zaposlen u Exportdrvu, a od 1991. ima status samostalnog umjetnika. Dobitnik je više državnih nagrada i diploma za dizajn namještaja (diploma Dobar dizajn Dizajn centra iz Beograda 1972. i 1978., nagrade za oblikovanje namještaja u Sarajevu i Skopju 1979., nagrada Mobil Optimum 1983., 1984., 1985.) te nagrade Privredne komore Jugoslavije za dizajn električne grijalice zraka Aerotherm, 1986.

Predavao na brojnim fakultetima

Lapaine je bio član i predsjednik nekoliko stručnih ocjenjivačkih sudova s područja arhitekture i dizajna, član Hrvatskog dizajnerskog društva od njegovog osnutka 1984. godine, a u jednom mandatu bio je i član Upravnog odbora te Suda časti.

Predavao je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu od 1982. do 1996., na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu od 1989. do 2009. godine, a od 1998. do 2008. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (predmet Industrijsko oblikovanje).

Svoj posljednji veliki intervju gospodin Lapaine dao je za portal Haus.hr u kojem se prisjetio svoje bogate karijere i otkrio kako je izgledalo stvaranje kultnih kućanskih aparata.