Princ William prvi put se pojavio u javnosti nakon što je njegovom ocu otkriven karcinom

Budući da kralj odgađa svoje javne obveze zbog liječenja, a Kate se najmanje do Uskrsa neće vratiti svojim dužnostima, teret će pasti na preostale članove kraljevske obitelji

Britain's Prince William, Prince of Wales drives himself away from the London Clinic in London on January 18, 2024 where his wife Britain's Catherine, Princess of Wales, underwent surgery. Britain's Catherine, Princess of Wales, is facing up to two weeks in hospital after undergoing successful abdominal surgery, Kensington Palace announced on January 17. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)
FOTO: AFP

Britanski princ William vratio se na dužnosti u srijedu nakon operacije supruge Kate i vijesti da kralj Charles III. ima rak, a njegov mlađi brat Harry vraća se u Sjedinjene Države pošto je posjetio njihovog oca. Prijestolonasljednik William odgodio je svoje planirane obaveze kako bi se brinuo o svojoj djeci nakon što je 42-godišnja Kate operirala abdomen 16. siječnja te se dva tjedna oporavljala u bolnici.

Njegov otac se u istoj bolnici liječio zbog povećane prostate prije nego što je Buckinghamska palača u ponedjeljak objavila da su dodatne pretrage pokazale da 75-godišnji monarh ima rak.

Četrdesetjednogodišnji William se u srijedu po prvi put službeno pojavio u javnosti otkako su pripadnike kraljevske obitelji zadesile zdravstvene tegobe. William je sudjelovao na svečanosti dodjele državnih počasti u dvorcu Windsor, a kasnije je prisustvovao humanitarnoj gala večeri.

Teret pada na Williama i Camillu

Budući da kralj odgađa svoje javne obveze zbog liječenja, a Kate se najmanje do Uskrsa neće vratiti svojim dužnostima, teret će pasti na preostale članove kraljevske obitelji, a naročito na Williama i Charlesovu suprugu kraljicu Camillu. Kraljevski komentator Robert Hardman je rekao da je William već preuzeo znatan dio državnih obveza pri kraju vladavine kraljice Elizabete kada je imala poteškoća s kretanjem.

“U tom smislu, nije to toliko različito, no očito postoji teret očekivanja. Morat će biti zamjena u mnogim prilikama, bit će poput šefa države u mnogočemu na isti način kao što je princ Charles bio kada je kraljica bila bolesna”, kazao je Hardman za Reuters.

Unatoč dijagnozi, Charles namjerava nastaviti s velikim dijelom svojih kraljevskih obaveza privatno. Svake će srijede telefonom razgovarati s premijerom Rishijem Sunakom, potvrdio je glasnogovornik premijera. Buckinghamska palača nije pružila pojedinosti o Karlovom zdravstvenom stanju osim što je rekla da nije riječ o raku prostate, no objavila je da je kralj i dalje “potpuno pozitivan” i da se raduje povratku javnim dužnostima što je prije moguće.