Sunak kaže da je Charlesu rak otkriven u ranoj fazi. Objavljeno i koje će kraljevske dužnosti preuzeti princ William

Neke kraljevske zadaće preuzima princ William

Britain's King Charles III leaves the London Clinic, in London, on January 29, 2024. Britain's King Charles III, 75, stayed the London Clinic following prostate surgery on January 26, 2024. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
FOTO: AFP

Buckinghamska palača jučer je objavila kako britanski kralj Charles (75) ima rak. Na vijesti o dijagnozi reagirao je i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak, a poznato je i koje će Charlesove zadaće preuzeti princ William.

Sunak kaže kako je zahvalan što je rak dijagnosticiran u ranoj fazi. “Očito sam, kao i svi ostali, šokiran i tužan. Srećom, rak je rano uhvaćen”, kaže.

Britanski premijer kaže da je u stalnom kontaktu s Charlesom. “Nadamo se da će se potpuno oporaviti, a ja ću nastaviti normalno komunicirati s njim”, rekao je britanski premijer za BBC Radio 5 Live.

Promjene u protokolu

Neke kraljevske dužnosti će preuzeti princ William. Naime, podrazumijeva se da će princ William, budući kralj i stariji član kraljevske obitelji u liniji nasljeđivanja, vjerojatno preuzeti neke dužnosti u ime kralja.

William se privremeno povukao kako bi se fokusirao na oporavak svoje supruge Kate, princeze od Walesa, nakon operacije. Kensingtonska palača objavila je da će William predvoditi gala događaj u dvorcu Windsor na kojem će se prikupljati sredstva za helikoptersku službu hitne pomoći u Londonu.

Očekuje se da će kralj Charles III. i dalje ići na sastanke, ali detalji nisu poznati. Također, moglo bi doći i do promjena što se tiče tradicionalnih tjednih sastanaka s premijerom ako mu liječnici savjetuju da minimizira osobne kontakte, piše Guardian.