Procurila snimka na kojoj profesor sa zagrebačke Akademije pijan vrijeđa studente: 'Da nisi mogla maknuti ovaj ku*ac dva metra'

Procurile su snimke profesora sa Akademije dramskih umjetnosti na kojoj vrijeđa studente

10.02.2011., Rijeka - Konferencija u HNK Ivana Pl Zajca kojom se najavljuje premijera opere Giuseppe Verdija "Moc sudbine" redatelja Ozrena Prohica i dirigentice Nade Matosevic.rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti snimili su skandalozne ispade svog profesora Ozrena Prohića. Na snimkama, koje su objavljene u emisiji Provjereno, čuje se kako profesor naizgled posve pijan vrijeđa studente, psuje i viče na njih.

“Recite mi što je ovo? Što je ovo? Ja sam škandaliziran, ja ću protestirati probu jer je ovo škandalozno, jer je ovo kako vi mene zaje*avate škandalozno! Pa da ne možeš maknuti ovaj ku*ac dva metra, da nisi maknula ovaj ku*ac dva metra”, čuje se na jednoj snimci nastaloj 2018. godine, na kojoj profesor komentira generalnu probu predstave koju je studentica pripremila za diplomski ispit.

Bio suspendiran dvije godine

“Ja sam škandaliziran. Ja ovo ne mogu gledati, da vi mene zaje*avate sat i pol vremena! Ovo je strašno što vi meni radite! Da moj bivši student ovo radi je skandalozno! Ovo da ovaj student tu meni radi to kod vas, kao da nikad nije ništa bio kod mene, je škandalozno”, nastavljati vikati profesor. Sve se to odvijalo na probi koja je održana u ponoć, umjesto u 20 sati, a na probi je bilo oko 12 ljudi.

Profesor je početkom ove godine vraćen na posao nakon dvije godine suspenzije, no nije bio suspendiran zbog ovih snimki.

‘Napeta i agresivna atmosfera’

Kazališni redatelj Rok Pečečnik ispričao je kako je bilo raditi s Prohićem na Akademiji. “Ta je atmosfera vrlo napeta, ta je atmosfera vrlo agresivna, frustrirajuća. Mi u principu jako malo predavanja dobivamo, pogotovo u slučaju Ozrena Prohića. Ja sam s njim imao četiri predavanja i bio mi je mentor tri godine. Kad se pojave na predavanju, dođu ili pijani ili jako pametni s puno sugestija i promjena koje komuniciraju na načine koje ste na snimci čuli”, ispričao je kazališni redatelj Rok Pečečnik i dodao da to traje godinama.

“To su stalno neka poniženja, stalno se bojiš izraziti svoje mišljenje, bojiš se zatražiti pomoć kad si u nevolji, kad je pijan. Ja sam pokušao u pola sata razjasniti na jednom sastanku s prošlim dekanatom koga treba zvati. Da zovemo policiju kad je profesor pijan?” ispričao je. “Tu je uvijek bila pozicija moći, to je mala zajednica, tu se svi znaju. Ako se zamjeriš nekome od njih, recimo Prohiću, nećeš dobit posao jer on ipak vlada, kako je Mani Gotovac rekla, zagrebačkim kazalištem”, dodaje redatelj.

Prozvani profesor nije želio komentirati snimke niti navode studenata, jednako kao niti dekan Akademije dramskih umjetnosti Davor Švaić.