Procurile snimke s tajnog sastanka: Netanyahu sjedi zaleđenog lica, oslobođeni taoci urlaju da podnese ostavku

Samo 27 posto Izraelaca misli da je Netanyahu najbolja osoba za upravljanje vladom

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu looks on as he addresses media during a joint press conference with French President in Jerusalem on October 24, 2023. Macron's visit comes more than two weeks after Hamas militants stormed into Israel from the Gaza Strip and killed at least 1,400 people, according to Israeli officials while Israel continues a relentless bombardment of the Gaza Strip and prepares for a ground offensive with more than 5,000 Palestinians, mainly civilians, killed so far across the Palestinian territory, according to the latest toll from the Hamas health ministry in Gaza. (Photo by Christophe Ena / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Nedavno oslobođeni izraelski taoci i obitelji onih koji su još uvijek u zatočeništvu doslovno su vikali na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da podnese ostavku tijekom ljutog sastanka u utorak navečer na kojem je Netanyahu odbacio njihove zahtjeve za prestankom bombardiranje Gaze, piše Times.

Prema snimkama sa sastanka, koje su procurile u javnost, Netanyahu je odbio prihvatiti njihov prijedlog da se ponovno započnu pregovori oko nove runde razmjene talaca. Premijeru je na sastanku rečeno da izraelski zračni napadi na Gazu ugrožavaju taoce. Ispričali su mu i detalje seksualnih zlostavljanja koje trpe žene u zatočeništvu.

‘Ne možemo ih dovesti kući’

Ukupno je 105 talaca oslobođeno tijekom jednotjednog primirja koje je završilo u petak, ali još oko 130 ljudi ostalo je u Gazi, uključujući 20 žena. “Trenutno ne postoji mogućnost da se svi dovedu kući. Možete li zamisliti da bi to itko odbio da je to doista opcija. Hamas ima zahtjeve koje čak ni vi ne biste prihvatili”, rekao je Netanyahu oslobođenim taocima i obiteljima, prema snimci koju je objavio Kan, izraelski javni servis.

Na snimci se može čuti kako Netanyahu govori obiteljima da je “onaj koji je zaustavio dogovor druga strana, a ne mi”. Nakon što su ga neki prisutni optužili da laže, premijer ih je pokušao umiriti: “Ono što govorim su jasne činjenice. Govorim vam ove stvari jer vas previše poštujem”, poručio im je.

Ima samo 27 posto podrške

Tijekom napetog sastanka na kojem su uz Netanyahua sudjelovali i drugi članovi ratnog kabineta, uz nezadovoljstvo njegovim odgovorima, izraelski premijer je razbjesnio obitelji time što je tijekom sastanka uglavnom čitao s papira. Na nekim snimkama moglo se čuti i kako prisutni viču da podnese ostavku.

Nedavna anketa pokazala je da 27 posto Izraelaca misli da je Netanyahu najbolja osoba za upravljanje vladom, u usporedbi s 49 posto koji podržavaju Bennyja Gantza, bivšeg čelnika Izraelskih obrambenih snaga. Netanyahu se suočava s nemilosrdnim kritikama od strane obitelji talaca. Suočava se i s prosvjedima ožalošćenih obitelji koje ga isto pozivaju na ostavku.