Profesor s Građevinskog faksa nakon potresa u Japanu: 'Zgrade u Hrvatskoj su stare, nisu spremne za takvo što'

Istaknuo je i da je Japan najbolji u svijetu po pitanju potresnog inženjerstva

FOTO: screenshot HRT

Izvanredni profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i član Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo Mario Uroš komentirao je potrese koji su na Novu godinu pogodili Japan.

Iako ga je potresla serija snažnih potresa, od kojih je najjači imao magnitudu jačine 7,6 prema Richteru, Uroš kaže da Japan je po pitanju potresnog inženjerstva vodeći u svijetu.

“Njima se potres događa svakodnevno. Relativno često se događaju potresi visokih magnituda. Imaju dosta dugu tradiciju protupotresnog inženjerstva. Bez obzira na iskustvo, imali su kroz povijest jako puno tragedija uzrokovanih potresom. Oni nadograđuju znanje u potresnom inženjerstvu i prenose na građane”, rekao je za HRT i usporedio Japan sa starim kulturama na Mediteranu objasnivši da bi potresi ovakve jačine u starim gradskim jezgrama napravili znatnu štetu.

Hrvatska puna starih zgrada

Japan ima dobro uređen sustav gradnje i sustav edukacije, pojašnjava profesor i ističe da je njihov fond zgrada relativno nov. Upravo je to glavna razlika u odnosu na Hrvatsku.

“U Hrvatskoj je fond zgrada uglavnom star i nije spreman za ovakve potrese. Neka prekretnica u propisima u nekakvoj potresnoj gradnji je 1964. godina kada su uvedeni i prvi propisi”, kaže Uroš. Prvi ozbiljniji propisi vezani uz protupotresnu gradnju doneseni nakon skopskog potresa, dodaje.

Obala je u većoj opasnosti

”Nakon toga je u nekoliko desetljeća, 1981. godine pa i 2000.-ih uveden i europski standard. Od šezdesetih godina nadalje može se pričati o relativno sigurnoj gradnji u Republici Hrvatskoj”, pojašnjava profesor i ističe da je Hrvatska puna starijih zgrada, a posebno su stare bolnice i škole.

Smatra da bi se obnova zgrada trebala intenzivirati ne samo u Zagrebu i okolici, već i na obali. “Na kraju krajeva, veća je potresna opasnost na obali, pogotovo područje Dubrovnika i Splita”, zaključio je Uroš.