Projekt ključan za energetsku strategiju Rusije uskoro bi mogao početi s isporukama, sankcijama unatoč

Premda je postrojenje gotovo spremno za prve isporuke, suočeno je s još nekoliko velikih problema

A photograph shows the Utrenneye field, the resource base for Novatek's Arctic LNG 2 project, located in the Gydan Peninsula on the Kara Sea shore line in the Arctic circle, some 2500 km from Moscow on November 30, 2021. As part of the The Arctic LNG 2 mega-project gravity-based structures (GBS) a platform is being constructed in Belokamenka near Murmansk. The 450-tonne platform will house liquefied natural gas (LNG) production in the Gydan Peninsula in the western Siberia region of Russia. Once construction is complete, the concrete structures will be flooded. The platform will float up and be towed to the Utrenneye gas field. The construction the structure is part of a new LNG project for Novatek, the largest natural gas producer in Russia. This platform aims to be completed by August 2022. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
FOTO: AFP

Jedan od ruskih projekata proizvodnje ukapljenog prirodnog plina našao se pod sankcijama SAD-a, no blizu je svoje prve isporuke nakon što su uskočili Kinezi i nadomjestili tehničke i logističke praznine nastale zabranom suradnje sa zapadnim tvrtkama. Pošiljka plina pokazuje da je Rusija uspjela osnažiti svoju energetsku industriju uz pomoć Kine, unatoč pokušajima Zapada da prekine projekt i osakati rusku LNG industriju.

SAD je postrojenje Arctic LNG 2 stavio na popis sankcija u studenom, čime je zapravo blokirao svojim saveznicima mogućnost kupnje plina koji postrojenje proizvede. Potez je uslijedio nakon zabrane EU-a na prijenos tehnologije koja se koristi pri proizvodnji LNG-a, uvedene dva mjeseca nakon početka invazije na Ukrajinu.

Sankcije nisu upalile

Arctic LNG 2 ključan je za energetsku strategiju Rusije, a potencijalni uspjeh projekta vjerojatno će potaknuti daljnja ulaganja u slična postrojenja. Time se također pokazuje sve veća uloga Kine kao glavnog dobavljača opreme za Rusiju i najvećeg kupca LNG-a.

“Što se tiče konstrukcije, mislim da sankcije nisu upalile. Rusija je uspjela dovršiti prvu proizvodnu liniju uz samo manje izmjene, a već imaju rješenje za dovršavanje druge”, kaže Ben Seligman, projektni stručnjak za razvoj nafte i plina na Arktiku.

Postrojenje Arctic LNG 2 smješteno je na poluotoku Gydan u sjevernom Sibiru, a zamišljeno je za opsluživanje azijskih i europskih tržišta. Projekt je u većinskom vlasništvu privatne ruske grupe Novatek, a suvlasnici su francuski TotalEnergies, dvije kineske tvrtke i japanska investicijska tvrtka, od kojih svaki ima udjele od po 10 posto.

Test za druge slične projekte

LNG postaje sve važniji faktor za Kremlj, nakon što je izgubio svoj biznis izvoza plina plinovodima u Europu. Kada se dovrše sve tri proizvodne linije Arctic LNG-a, koji prirodni plin pretvaraju u rashlađeni tekući ukapljeni zemni plin, projekt će imati godišnji proizvodni kapacitet od 19,8 milijuna tona te time značajno pridonijeti predratnom cilju Moskve od 80-140 milijuna tona do 2035. godine.

Proizvodnja iz prve proizvodne linije započela je u prosincu, a industrijski izvori i trgovci sugeriraju da bi projekt mogao isporučiti svoj prvi teret u sljedećih nekoliko tjedana. Novatek je ranije potpisao ugovore o opskrbi sa Zhejiang Energy Gas Group i Shenergy Group iz Kine.

Aleksander Kislov, neovisni analitičar koji je prethodno radio na istraživanju LNG-a za veliku rusku energetsku tvrtku, tvrdi da je “Arctic LNG 2 ‘lakmus test’. Daljnje investicijske odluke o drugim ruskim LNG projektima ovisit će o njegovom uspjehu”, tumači Kislov.

Turbine su postale ključni problem

Nakon uvođenja sankcija EU-a usmjerenih na ustupanje LNG tehnologija Rusiji, ključni problem bila je nabavka turbina za ukapljivanje plina i napajanje postrojenja, tumači Mehdy Touil, stručnjak za LNG operacije koji je radio na Novatekovom projektu Yamal LNG, također u Sibiru.

Kineska tvrtka Harbin Guanghan uključila se u projekt kako bi osigurala turbine za prvu proizvodnu liniju, nakon što se iz biznisa povukla američka tvrtka koja je trebala osigurati turbine za sve tri proizvodne linije, odnosno za cijelo postrojenje.

U odvojenoj izjavi, uprava grada Harbina otkrila je da je China State Shipbuilding Corporation, krovna kompanija nad tvrtkom Harbin Guanghan, prodala 20 turbina “ruskoj tvrtki”.

Kineske turbine su inferiornije, ali i dalje adekvatne

Neimenovani bivši direktor ruske petrokemijske tvrtke kratko je za Financial Times komentirao kineske turbine. “Naravno da su kineske turbine inferiornije od njemačkih ili francuskih, ali svejedno su prihvatljiva zamjena”, kaže stručnjak.

Pekingu je u interesu poticati ovakve projekte u Rusiji nakon što su prošle godine postali najveći uvoznik ruskog ukapljenog zemnog plina. “Kineska podrška ključni je element uspjeha ovog projekta”, ističe je Touil.

Pokazatelj kineskog utjecaja

Pet kineskih kompanija odgovorno je za izradu velikog dijela prvog i drugog LNG postrojenja, pokazuju dokumenti Novateka. Iz kineskih brodogradilišta u luke u sjeverozapadnoj regiji Murmansk od uvođenja sankcija EU-a bilo je ukupno 12 putovanja, pokazuju podaci tvrtke Kpler, koja prati maritimni promet.

Stručnjaci smatraju da je većina vjerojatno isporučila opremu koja je sastavljena na plutajuću konstrukciju, a zatim odvučena u Gydan. Stručnjaci procjenjuju da bi druga proizvodna linja s radom mogla početi do kraja ove godine.

Malte Humpert, novinar High North Newsa koji se specijalizira za pokrivanje Arktika, kaže da su “zapadne tvrtke bile prisiljene povući se, ali kineske su mogle uskočiti. To pokazuje ne samo utjecaj, već i koliko zamjenske tehnologije Kina može pružiti”, kaže Humpert.

Još uvijek postoje šanse da će se prodaja blokirati

Nakon što je Zapad ograničio opskrbu, Kina je postala ključni izvoznik hardvera, elektronike i druge robe za Rusiju. Podaci o trgovini pokazuju da je izvoz te zemlje u Rusiju 2023. godine porastao za 47 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 111 milijardi dolara.

Premda sankcije nisu uspjele zaustaviti razvoj projekta, stručnjaci smatraju da bi mogle biti uspješnije u blokiranju prodaje. Strani dioničari koji su trebali uzeti LNG iz projekta suspendirali su sudjelovanje u Arctic LNG 2, izvijestio je ruski portal Kommersant u prosincu, a Total je potvrdio odluku u siječnju.

“Novateku nedostaju brodovi ‘ledene klase’ za Arctic LNG 2, koji su sposobni ploviti izazovnim arktičkim rutama do izvoznih tržišta”, rekao je Kislov.

Rusija će pronaći način za zaobilaženje sankcija

Kislov dodaje da tvrtka nije dobila niti jedan od 21 broda naručenog od brodograditelja. Čak i ako primi brodove, američke sankcije također su nametnute skladišnim postrojenjima koje je Novatek planirao koristiti za prijenos LNG-a s brodova ledene klase na redovne brodove za LNG.

Međutim, Seligman zaključuje da će Novatek vjerojatno “pronaći neku vrstu rješenja” kako bi omogućio izvoz Arctic LNG 2. “Zapadni saveznici tada bi morali pronaći kreativnije načine za ograničavanje najvećeg ruskog LNG projekta”, dodao je.