Proključao diplomatski rat zbog ubojstva separatističkog vođe Sikha. FT objavio: Indija protjeruje kanadske diplomate

Indija je ubijenog Sikha proglasila teroristom, Kanada tvrdi da je New Delhi upleten u ubojstvo

Activists of the Dal Khalsa Sikh organisation, a pro-Khalistan group, stage a demonstration demanding justice for Sikh separatist Hardeep Singh Nijjar, who was killed in June 2023 near Vancouver, after offering prayers at the at Akal Takht Sahib in the Golden Temple in Amritsar on September 29, 2023. (Photo by Narinder NANU / AFP)
FOTO: AFP

Indija je rekla Kanadi da do 10. listopada iz Indije mora povući 41 diplomata, objavio je u utorak Financial Times.

Odnosi između Indije i Kanade ozbiljno su narušeni nakon što su kanadske vlasti rekle da imaju vjerodostojne informacije o upletenosti New Delhija u ubojstvo separatističkog vođe Sikha i kanadskog državljanina Hardeeba Singha Nijjara (45), koje se dogodilo u lipnju u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, a kojeg je Indija označila “teroristom”.

Prekinuto izdavanje viza

Indija je optužbe odbacila kao apsurdne, a u rujnu je, kao odgovor na protjerivanje visokog dužnosnika indijske obavještajne službe iz Kanade, iz zemlje protjerala jednog kanadskog diplomata, a također je prekinula izdavanje viza Kanađanima.

Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s indijskim zahtjevom, objavio je da je Indija zaprijetila da će ukinuti diplomatski imunitet onim diplomatima kojima je rečeno da odu, a koji su ostali nakon 10. listopada.

Najveća populacija Sikha izvan Punjaba

Kanada u Indiji ima 62 diplomata, a Indija je rekla da bi se ukupan broj trebao smanjiti za 41, pišu novine. Indijsko i kanadsko ministarstvo vanjskih poslova nisu trenutno odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je ranije da postoji “klima nasilja” i “atmosfera zastrašivanja” protiv indijskih diplomata u Kanadi.

New Delhi je dugo nezadovoljan separatističkim aktivnostima Sikha u Kanadi. Kanada ima najveću populaciju Sikha izvan Punjaba. Oko 770 tisuća ljudi na popisu stanovništva 2021. navelo je sikhizam kao svoju religiju.