Indija organizirala atentat na vođu Sikha u Kanadi? Trudeau optužio New Delhi, stigla burna reakcija

Kanadski premijer tvrdi da su agenti indijske vlade povezani s ubojstvom

(FILES) Canada's Prime Minister Justin Trudeau attends a press conference after the closing session of the G20 summit in New Delhi on September 10, 2023. Canada on September 18, 2023, accused India's government of involvement in the killing of a Canadian Sikh leader near Vancouver last June, and expelled New Delhi's intelligence chief in Ottawa in retaliation. The diplomatic move sent relations between Ottawa and New Delhi, already sour, to a dramatic new low. Prime Minister Justin Trudeau told an emergency session of the parliamentary opposition at mid-afternoon that his government had "credible allegations" linking Indian agents to the slaying of an exiled Sikh leader, Hardeep Singh Nijjar, in June in British Columbia. (Photo by Money SHARMA / AFP)
FOTO: AFP

Indija je objavila u utorak da kanadski diplomat mora napustiti zemlju u roku pet dana, a odluka je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Ottawa protjerala glavnog obavještajca te južnoazijske države i optužila ga za ulogu u ubojstvu vođe Sikha. Ovo je najnoviji razvoj događaja u eskalirajućem sporu dviju zemalja. Kanada je u ponedjeljak objavila da “aktivno istražuje vjerodostojne optužbe” koje povezuju agente indijske vlade s ubojstvom u Britanskoj Kolumbiji u lipnju.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je veleposlanik Kanade u New Delhiju pozvan na razgovor i obaviješten o odluci o protjerivanju. “Odluka odražava sve veću zabrinutost indijske vlade zbog uplitanja kanadskih diplomata u naša unutarnja pitanja i njihove umiješanosti u aktivnosti protiv Indije”, navelo je ministarstvo. “Diplomatu je rečeno da napusti Indiju u idućih pet dana”, dodaju.

Javila se i Australija

Indija je u utorak odbacila kanadsku optužbu kao “apsurdnu”. Hardeep Singh Nijjar ubijen je iz vatrenog oružja ispred sikhskog hrama u Surreyju, u Britanskoj Kolumbiji, 18. lipnja. Nijjar je podržavao domovinu Sikha u obliku neovisne države Khalistani, a Indija ga je okarakterizirala kao “terorista”. Sjedinjene Države su “duboko zabrinute” zbog optužbi kanadskog premijera Justina Trudeaua da su agenti indijske vlade povezani s ubojstvom vođe separatista Sikha, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

“Duboko smo zabrinuti zbog optužbi koje je danas iznio premijer Trudeau”, priopćila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson. “U redovnom smo kontaktu s našim kanadskim partnerima. Ključno je da se kanadska istraga nastavi i da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde”, navodi se u priopćenju.

I Australija se oglasila. “Australija je duboko zabrinuta zbog ovih optužbi”, rekao je glasnogovornik ministrice vanjskih poslova Penny Wong u utorak. Velika Britanija priopćila je u utorak da je u bliskom kontaktu s kanadskim partnerima zbog “ozbiljnih optužbi” iz Ottawe da je indijska vlada umiješana u ubojstvo vođe Sikha u Kanadi.