Prometni stručnjak rasturio istražitelje: 'Banožiću su trebali vaditi krv odmah, taj podatak više nije vjerodostojan'

'Iz krvi alkohol eksponencijalno opada s vremenom i taj podatak više nije vjerodostojan', kaže Marušić

FOTO: PIXSELL

Telegram je sinoć objavio da je bivši ministar obrane Mario Banožić, kako su pokazali rezultati vađenja krvi u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, imao 0.21 promila alkohola u vrijeme prometne nesreće. Također, prema Telegramovim izvorima uzorci krvi i urina koji su poslani u Centar za forenzična istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić” nisu oni koju su uzeti u Vinkovcima, već u KBC Osijek, kamo je Banožić prebačen nekoliko sati kasnije.

Željko Marušić s Prometnog fakulteta u Zagrebu komentirao je za HRT dio iz Kaznenog zakona prema kojem se kao nesreća iz nehaja tretira sve ispod 1,5 promila alkohola u krvi. Od ranije je poznato da je Banožić prijavljen za Izazivanje prometne nesreće iz nehaja sa smrtnom posljedicom.

“To je jedna od stvari koje moramo promijeniti. Za sada je zakon kakav jest i po njemu se mora suditi, no to je teška nelogičnost. Kad se nakon nesreće utvrdi 1,5 promila alkohola u krvi, onda je riječ o totalnom pijanstvu. Dakle, 0,5 promila alkohola u krvi je već pijanstvo”, rekao je Marušić.

‘Krv je trebalo vaditi odmah’

Marušić smatra da je kod osiguranja dokaza vezanih uz prometnu nesreću koju je u subotu ujutro izazvao Banožić napravljen veliki propust.

“Dežurni istražitelj je trebao u koordinaciji s hitnom pomoći osigurati dokaze vađenjem krvi odmah. Iz krvi alkohol eksponencijalno opada s vremenom i taj podatak više nije vjerodostojan. Kao drugo, nisu osigurali dokaze. Nepojmljivo mi je da cesta nije bila zatvorena. Zatvorili su je naknadno. Nisu osigurali pravodobno sve dokaze, ali mislim da je ipak dovoljno ispitano. Vozač kamiona kojega je ministar pretjecao, po tahografu, vozio je 78 km/h”, rekao je Marušić.

Prema njegovoj procjeni ministar je vozio između 90 km/h – 95 km/h u trenutku sudara.