Prvi čovjek otrovan mineralnom optužuje policiju: 'Zvali smo ih odmah, a sad kažu da su za sve doznali kasnije'

Stanko Laković još u svibnju je zadobio teške ozljede probavnog sustava od gutljaja mineralne vode

FOTO: Screenshot RTL / Pixsell

Stanko Laković (41) iz Pule još u svibnju je u jednom kafiću popio gutljaj mineralne vode koja mu je spalila usta, jednjak i želudac. Za RTL je ponovno progovorio nakon što je iz riječke bolnice pušten 19-godišnjak kojem se ista stvar dogodila prije nekoliko tjedana u kafiću u Rijeci. Stanko je od incidenta smršavio 20 kilograma i redovito mora ići u bolnicu na uspavljivanje i bužiranje želuca.

“Čim me hitna odvezla, žena je otišla unutra u restoran tražiti bočicu iz koje sam pio da je možemo dati na analizu, ponijeti u bolnicu. U restoranu nisu htjeli dati bočicu i žena je poslikala da su izvadili iz frižidera drugu bocu”, prisjetio se Stanko što se događalo 19. svibnja u pulskom restoranu.

Policija nije došla na poziv

Sat i pol kasnije liječnici su u nalaze upisali da je popio korozivnu kemikaliju, a njegova supruga iz bolnice je zvala policiju.

“U 22:12 i razgovarali su 3 minute i 29 sekundi s policijom. Supruga je tražila da netko izađe van, otiđe u restoran da se uzmu dokazi. Oni su jednostavno rekli da nemaju što izlaziti van dok hitna ne pozove policiju. Hitna nije to učinila, policija nije izašla van, dokazi su, naravno, nestali”, govori Laković. S druge strane pak policija tvrdi da su za događaj saznali ”s većim vremenskim odmakom, što je otežalo učinkovito provođenje prvih mjera”.

‘Nema što majka slati mailove’

Osim što ih je Stankova supruga nazvala odmah iz bolnice, njegova majka, inače pravnica, nakon dva dana je poslala e-mail, prvi od četiri u naredna dva mjeseca.

”Pismeni odgovor dobila je 31.7.: ‘S obzirom na to da je vaš sin Stanko Laković punoljetna osoba, a vi niste zakonski zastupnik niti imate punomoć zastupanja sina, ukoliko se isti obrati našem Ministarstvu bit će mu upućen pisani odgovor’. Ja sam u bolnici, ne znam hoću li preživjet, a oni odgovaraju da nema što majka slati mailove u moje ime”, priča 41-godišnjak.

‘Jasno se vidi da je sustav’

Pita se zašto hitna nije pozvala policiju kad je utvrđeno da je popio korozivno sredstvo te zašto se policija oglušila na poziv njegove supruge. U restoran su, potvrdio je vlasnik, policajci prvi put došli nekoliko tjedana nakon trovanja.

Također, riječka policija tvrdi da je DORH obavijestila 26. lipnja, a iz odvjetništva pak kažu da su obaviješteni 3. srpnja. “Zakazao je sustav, to je jasno. To se vidi, a tko je tu kriv ne znam što vam reći”, kaže Stanko.