Pucano je na hrvatsku policiju uz granicu s BiH. Hitac je došao iz smjera skupine migranata

Incident se dogodio jučer u popodnevnim satima, kada su policajci odvraćali migrante natrag u BiH

23.03.2021., Maljevac - Reportaza iz Maljevca i opcine Cetingrad gdje je migrantska ruta kojom prelaze migranti iz BIH u Republiku Hrvatsku."nPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Specijalci koji patroliraju duž granice s Bosnom i Hercegovinom, na području Karlovačke županije, prijavili su svojim nadležnima da je iz skupine migranata koje su jučer u popodnevnim satima odvratili u BiH prema njima pucano iz vatrenog oružja, doznaje Jutarnji list, pozivajući se na pouzdane izvore.

Prva prijava o ovom incidentu stigla je u Policijsku upravu karlovačku oko 15:40 sati. Pripadnici Specijalne jedinice policije Osijek izvijestili su da su intervenirali u pograničnom mjestu Koranski Lug, koje se nalazi na granici, nedaleko od sela Bogovolje.

Ne zna se tko je zapucao

Sve se odvijalo u šumskom predjelu u okolici Slunja, a upravo je to područje početak migrantske rute kroz Hrvatsku, a s druge strane granice su mjesta Šturlić i Hadžin Potok, često korištena za ilegalne ulaze u Hrvatsku.

Hrvatski policajci kontaktirali su odmah kolege iz MUP-a Unsko-sanskog kantona no oni nisu imali dojava ili postupanja. Policajci su pretražili su cijelo područje te nisu pronašli niti ljude niti čahure niti oružje, piše 24 sata. Trenutno nije poznato tko je pucao prema migrantima, možda sami migranti, krijumčari ili neka treća strana, ali istražitelji iz obje države provode istragu o ovom incidentu

Specijalci iz Osijeka nisu svjedočili pucanju, ali su čuli zvuk pucnja iz vatrenog oružja i zvuk metka koji je pogodio granu na hrvatskoj strani, blizu policajaca koji su dežurali. Hrvatska policija je oko 15 minuta kasnije o događaju izvijestila šefa smjene Graničnog prijelaza Velika Kladuša, te je tom prilikom dogovoreno da bosanska policija pošalje raspoložive patrole u Hadžin Potok i okolna mjesta.

Splitski policajci čuli pucnjavu

Istoga popodneva i splitski specijalci, koji također dežuraju uz granicu, prijavili su da su čuli još dva pucnja na BiH strani granice, no za razliku od svojih kolega iz Osijeka, kažu da nije bilo naznaka da bi pucnjevi bili usmjereni prema njima.

Telegram je kontaktirao policiju s upitima oko ovog događaja. Iz MUP-a su nas zamolili za strpljenje, najavivši da će objaviti priopćenje za javnost tijekom dana. Ministar Davor Božinović će komentirati incident na press konferenciji nakon sjednice Vlade.

Policija: ‘Još nisu jasne okolnosti pucnjave’

U međuvremenu se oglasila i karlovačka policija. Navode kako su jučer oko 15:40 sati policijski službenici na području općine Rakovica u mjestu Koranski Lug čuli nekoliko pucnjeva s teritorija Bosne i Hercegovine, nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na teritorij Republike Hrvatske.

Na lokaciji gdje su bili raspoređeni policijski službenici provedene su mjere i radnje prvog zahvata, uključujući i očevid, kojima za sada nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi dinamiku i okolnosti događaja. Napominju da nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen. O ovim saznanjima obaviještena je i policija BiH te prema prvim informacijama nemaju saznanja o takvom događaju.

‘Radi se o šumskom području gdje ima krivolova’

Odmah nakon događaja uspostavljena je mješovita ophodnja na strani Bosne i Hercegovine kako bi patrolirala na tom području od 19:00 do 07:00 sati te u tom vremenu nisu evidentirani nezakoniti migranti na području Koranskog Luga.

“Za napomenuti je kako ovo nije prvi put da hrvatski policijski službenici svjedoče pucnjevima na području BiH strane s obzirom na to da se radi o šumskom području u kojem se evidentiraju događaji i kaznena djela poput krivolova ili šumskih krađa. No, u posljednje vrijeme primjećuju i određenu nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice jer zbog nemogućnosti nezakonitog prelaska državne granice dolazi do sukoba među njima”, navodi policija.

Samo u osam mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka kazneno je prijavila 284 krijumčara migrantima. Neovisno o tome, a s naglaskom na zaštitu sigurnosti, života i mira svih, policijski službenici PU karlovačke nastavljaju kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili sve okolnosti događaja, poručili su.