Putin kaže da je šteta što se ne zna jesu li Prigožin i ekipa u srušenom avionu bili pijani ili drogirani

'Nije bilo vanjskih utjecaja na zrakoplov', kazao je ruski predsjednik

Businessman Yevgeny Prigozhin shows Russian Prime Minister Vladimir Putin his school lunch factory outside Saint Petersburg on September 20, 2010. - Kremlin-linked businessman Yevgeny Prigozhin has filed a lawsuit in an EU court to remove him from the bloc's sanctions list, his company said on December 15, 2020. The European Union in October sanctioned Prigozhin -- nicknamed "Putin's chef" because his company Concord has catered for the Kremlin -- accusing him of undermining peace in Libya by supporting the Wagner Group private military company. (Photo by Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP)
FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom govora na sastanku debatnog kluba Valdai u crnomorskom odmaralištu Soči, komentirao je pad aviona u kojem je poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Kazao je kako su u tijelima žrtava pronađeni fragmenti ručnih bombi sugerirajući da ih je netko od putnika namjerno aktivirao. “Nije bilo vanjskih utjecaja na zrakoplov. To je činjenica koja je utvrđena istragom Istražnog odbora”, kazao je Putin.

“Nažalost, nije provedena istraga kojom bi se utvrdilo je li u tijelima žrtava bilo tragova droge i alkohola, iako znamo da FSB u sjedištu Wagnera u Sankt Peterburgu nije pronašao samo 10 milijardi rubalja u kešu, nego i pet kilograma kokaina. Po mom mišljenju, tu istragu je trebalo provesti”, kazao je ruski predsjednik u novom ciničnom istupu o misterioznoj avionskoj nesreći za koju su mnogi uvjereni da je zapravo bila rezultat Putinove osvete Prigožinu. U svojoj prvoj reakciji, neposredno nakon pada aviona, Putin je također cinično Prigožinovoj obitelji izrazio sućut.

Rusija testirala moćnu raketu

Inače, ovo su prve značajnije informacije objavljene nakon Prigožinove pogibije koja se dogodila nedugo nakon što je šef Wagnera sa svojim plaćenicima poveo neuspjelu pobunu protiv ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera ruske vojske Valerija Gerasimova u sklopu koje je zauzeo Rostov na Donu te umalo umarširao u Moskvu.

Inače, Putin je u Sočiju između ostalog rekao i da je Rusija uspješno testirala novu moćnu stratešku raketu i odbio je isključiti mogućnost pokusa s oružjem koje može izvesti nuklearne eksplozije, prvi put nakon više od trideset godina. Putin je prvi put rekao da je Moskva uspješno testirala Burevestnik, krstareću raketu na nuklearni pogon čiji nuklearni domet iznosi više tisuća kilometara.

Ključni element nuklearnog naoružanja

Na godišnjem sastanku analitičara i novinara na kojem je optužio Zapad da je potaknuo rat u Ukrajini, a posebice na Sjedinjene Države da arogantno nameću drugim državama kako da se ponašaju, Putin je kazao da je Rusija gotovo završila posao na svome interkontinentalnom balističkom raketnom sustavu Sarmat.

Sustav Sarmat još je jedan od ključnih elemenata nove generacije ruskog nuklearnog oružja. Putin je početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. više puta podsjetio svijet na nuklearni potencijal Rusije, a u četvrtak je ponovio da nitko pri zdravoj pameti ne bi upotrijebio nuklearno oružje protiv Rusije.

Ne isključuje nuklearne pokuse

Rusija nije provela pokus s nuklearnom eksplozijom još od 1990., godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, no Putin je odbio isključiti mogućnost da bi mogao ponovno pribjeći takvom testiranju.

Podsjetio je da Sjedinjene Države nisu ratificirale sporazum kojim se zabranjuju nuklearni pokusi, za razliku od Rusije, koja ga je i potpisala i ratificirala. Kazao je kako bi, teoretski bilo moguće da Duma opozove ratifikaciju.

Bez promjene u ruskoj doktrini

Vojni analitičari smatraju da bi nastavak nuklearnih testiranja Rusije ili Sjedinjenih Država ili obiju zemalja značio duboku destabilizaciju u trenutku kada su napetosti između dviju zemalja veće nego ikada prije u proteklih 60 godina.

Ruski predsjednik kazao je i da nema potrebe da Rusija mijenja svoju doktrinu o stvarnoj upotrebi nuklearnog oružja, sukladno kojoj ga smije koristiti kao odgovor na nuklearni udar protiv Rusije ili u slučaju ugroze sigurnosti države.

Odgovarajući na pitanje ruskog analitičara Sergeja Karaganova, koji se zalaže za izmjenu doktrine te je spomenuo i mogućnost nuklearnih napada na europske zemlje, Putin je kazao: “Jednostavno ne vidim potrebu za tim.”

‘Stvara se nova željezna zavjesa’

U govoru na sastanku debatnog kluba Valdai u crnomorskom odmaralištu Soči optužio rekao je da nije Rusija ta koja je započela takozvani rat u Ukrajini, i “Baš suprotno, mi ga pokušavamo završiti”.

Optužio je Zapad da se ponaša kao “hegemon” koji sebe smatra jedinim arbitrom istine na planetu, a posebno se obrušio na SAD za koji je rekao da arogantno nalaže drugim zemljama kako da se ponašaju.

Optužio je Zapad koji je Rusiji nametnuo sankcije da stvara “novu željeznu zavjesu prema Rusiji” više od godinu i po dana otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, koju Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom. “Nismo mi ti koji zatvaramo vrata. Europa zatvara vrata (…) Nova željezna zavjesa upravo se stvara. Ne stvaramo je mi, to čine Europljani”, rekao je.