Putin se ukazao na slavlju u Moskvi. 'To je veliki događaj u povijesti naše države'

Koncertom na Crvenom trgu obilježena je 10. godišnjica ruske aneksije Krima od Ukrajine

Russian President and presidential candidate Vladimir Putin addresses the crowd during a rally and a concert celebrating the 10th anniversary of Russia's annexation of Crimea at Red Square in Moscow on March 18, 2024. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
FOTO: AFP

Dan nakon što je osigurao novi šestogodišnji mandat, ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak se nakratko pojavio na koncertu na otvorenom na Crvenom trgu kojim je obilježena 10. godišnjica ruske aneksije Krima od Ukrajine.

Aneksija crnomorskog poluotoka bila je preteča zauzimanja četiriju drugih ukrajinskih regija. Rusija je Krim anektirala u ožujku 2014., nakon intervencije njezinih posebnih snaga. U rujnu 2022. proglasila je aneksiju još četiriju regija – Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje.

“Povratak domovini pokazao se težim i tragičnijim, ali smo uspjeli i to je veliki događaj u povijesti naše države”, izjavio je Putin na skupu.

Vladimir Putin AFP

Glasali i u okupiranim regijama

Dvije godine nakon što je pokrenuo ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom“, Rusija nije u potpunosti zauzela četiri regije, ali glasovanje na trodnevnim predsjedničkim izborima u Rusiji održano je i u dijelovima Ukrajine koje kontroliraju njezine snage.

Ukrajina je rekla da je takva praksa nezakonita i bezvrijedna.

Uz Putina, na proslavi su bila i trojica njegovih izbornih protukandidata koji su zajedno s okupljenima pjevali rusku nacionalnu himnu. Putin je kazao da Rusija ide naprijed, “ruku pod ruku” s teritorijima koje je okupirala u Ukrajini.

Osude zapadnih čelnika

Putin, na vlasti gotovo četvrtinu stoljeća, dobio je 87,28 posto glasova na izborima od petka do nedjelje. Taj je rezultat Kremlj ocijenio “izvanrednim”, a oporba u egzilu kazala da “nemaju veze s realnošću”. Zapadni čelnici su osudili, kako su kazali, nezakonite izbore. Rusi koji su se okupili na Crvenom trgu izražavali su potporu Putinu.

“Svi građani koji poštuju našu zemlju glasali su za Putina”, rekla je za agenciju France presse ekonomistica Elena (64) koja živi u Moskvi. Ivan Tregubov, 30-ogodišnji socijalni radnik, misli da pod Putinovim vodstvom “Rusija može samo jačati”. “Vladimir Putin je temelj naše zemlje. Imam u njega povjerenja”, kazala je Viktorija (23).