Putin u Srbima vidi slamku spasa, Branko je jedan od njih: 'Kako sam u jednom danu postao ruski vojnik'

Novinari su razgovarali s dvojicom dobrovoljaca, opisali su cijeli proces

FOTO: AFP

Ruska vojska počela je regrutirati Srbe za rat u Ukrajini, u pokušaju da osvježi snage koje su nakon 18 mjeseci rata prorijeđene. Jedan od njih je i muškarac koji je razgovarao s Guardianom o tom procesu. Za potrebe teksta su ga nazvali Branko.

Javio im se preko aplikacije Telegram i ispričao kako se početkom rujna u Beogradu ukrcao na avion kojim je odletio za Moskvu. Nakon nekoliko dana u glavnom gradu Rusije je, skupa s još trojicom Srba, odveden u centar za novačenje u Krasnogorsku, gradu na rubu Moskve. Sva četvorica tamo su potpisala ugovor s ruskom vojskom.

Sve se, ispričao je, odvijalo prilično brzo. “U jednom danu sam postao ruski vojnik. Sada čekam da me pošalju u Ukrajinu“, kazao je. Prema onome što su doznali od njega, ali i od još jednog borca iz Srbije koji je otišao u Rusiju, kao i prema informacijama s popisa regrutiranih Srba, Guardian procjenjuje kako se čini da su ruski dužnosnici napravili planove za regrutiranje stotina Srba.

Srbija balansira između Rusije i EU

Rusija je prije toga uvela niz Zakona kojima je pokušala navesti građane da se priključe vojsci, a Vladimir Putin je na jednom sastanku održanom nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu kazao i kako bi Kremlj trebao pomoći ljudima iz inozemstva koji žele ratovati za Rusiju da to i ostvare.

Otada je ruski vođa potpisao naredbu koja je snizila minimalno trajanje ugovora za strane vojne službenike s pet godina na godinu dana te im je ponudio brzi proces novačenja. Guardian pritom napominje kako je Srbija u procesu pristupanja EU od 2012. godine kao i da se muči izbalansirati “povijesno bliske veze s Rusijom s težnjama za integracijom u EU.“

Te tenzije je, dodaju, samo pojačao rat u Ukrajini budući da brojni Srbi suosjećaju s Rusijom. Proruski sentiment je, napominju, posebno visok među ultranacionalističkim skupinama koje su svojevremeno organizirale i prosvjede potpore Rusiji.

Potpisuju ugovor s Ministarstvom

Broj unovačenih Srba zasad se ne čini dovoljno značajnim da bi doveo do opipljive razlike na bojištu, a čovjek koji vodi regrutacije je Davor Savičić, čovjek koji se godinama borio na strani Rusije, još od 2014. i aneksije Krima. Povezivalo ga se i s Wagner skupinom, The Fontanka je pisala da se borio u Siriji skupa s njima, a dva izvora bliska Wagneru su Guardianu potvrdila da je bio povezan.

Njega je 21. kolovoza intervjuirao Vladimir Solovjov, ruski televizijski voditelj i Putinov propagandist. Savičić je u emisiji otvoreno govorio o tome kako je postavljen na čelo jedinice Srba koja ratuje u Ukrajini. “Sada službeno potpisujemo ugovore s ruskim Ministarstvom obrane. Vojnici prolaze kroz ured u Krasnogorsku“, kazao je pa detaljno opisao postupak kakav je Guardianu ispričao i Branko s početka priče.

Nakon treninga, idu u smjeru Luhanska. Tijekom intervjua je uz njega bio i Dejan Berić, Srbin koji je Solovjovu ispričao kako su se srpski borci priključili 106. Zračnoj diviziji ruske vojske. “Kad je Vladimir Vladimirovič dozvolio strancima da dođu, napravio sam plan kako bi to funkcioniralo i predao ga mojem generalu. Dečki su došli, upoznali smo ih i odmah otišli na registraciju u ured za novačenje, potpisati ugovor“, kazao je Berić.

‘Većina stranih dobrovoljaca su Srbi’

“Većina stranih dobrovoljaca u ruskoj vojsci su Srbi“, dodao je. Berić je inače i ranije davao intervjue u kojima je pričao kako se borio pod samoproglašenom Donjeckom Narodnom Republikom 2014. Srpski BBC je inače prošlog tjedna pisao o ovoj shemi novačenja u Srbiji. Objavili su da su došli do privatnih snimki sastanka Savičića i neimenovanih dužnosnika u Moskvi. Na sastanku je Savičić tvrdio da planira novačenje 1000 Srba koji bi bili dio njegove bojne unutar 106. zračne divizije.

Točan broj Srba koji su potpisali ugovor s ruskom vojskom nije poznat. Antiruska skupina zviždača Orden Respubliki, je s Guardianom podijelio popis na kojemu je 13 Srba koji su se navodno prijavili u rusku vojsku od rujan. Dvojica, od kojih je jedan Branko, su odgovorili za zahtjeve Guardiana za komentarom. “Ima nas od 60 do 70 zasad“, kazao je jedan od njih. Ispričao je kako se ruskoj vojsci pridružio iz “ideoloških razloga“ te da “sekundarnu ulogu” igra lukrativna vojna plaća.

Vučić već kudio Wagner zbog novačenja

Zbog ovih regrutacija bi odnosi Rusije i Srbije mogli postati napetiji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je još prošlog siječnja ljutito reagirao kada su se pojavile tvrdnje da srpski dobrovoljci treniraju s Wagnerom. “Zašto vi iz Wagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate da je to protiv naših pravila“, pitao je tada.

Srpski ministar obrane, Miloš Vučević, također je upozorio Srbe da ne idu u rusku vojsku. U međuvremenu su protiv brojnih Srba podignute optužnice. Naime, rizik kaznenog progona je u Srbiji visok za sve koji se vrate iz Rusije u Srbiju nakon što su ratovali za tu zemlju.

“Oduvijek je bilo dobrovoljaca iz Srbije u Rusiji. To znači da i sada tamo ima dobrovoljaca, ali koliko i u kojem svojstvu, to je organizacijska tajna“, kazao je Viktor Zaplatin, ruski ratni veteran koji je novačio Srbe 2014. godine.