Rajko Grlić: 'Vučićeva Srbija moguća je slika hrvatske budućnosti, imamo Vladu većih i manjih lopova, niskog IQ-a'

Cijenjeni redatelj i scenarist ima mračne slutnje

08.05.2018., Zagreb - Redatelj Rajko Grlic. "nPhoto: Zarko Basic/PIXSELL
FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih redatelja i scenarista, autor kultnog filma “Samo jednom se ljubi” Rajko Grlić, u velikom intervjuu nezavisnom beogradskom dnevnom listu Danas, koji ga je predstavio kao “najomiljenijeg Zagrepčanina u Beogradu”, govorio je o svom najnovijem filmu “Svemu dođe kraj”, ali i o aktualnim društvenim i političkim pitanjima.

“Pratim, i to vrlo pomno, događaje u Beogradu. Ali ne bojte se, niste sami, Hrvatska čini sve da vam se približi”, izjavio je Grlić koji je svoj najnoviji film opisao kao ljubavnu priču, triler i socijalnu dramu. Drago mu je, kaže, što svoj redateljski opus završava “ljubavnom pričom duboko umočenom u hrvatsku stvarnost” pa na pitanje novinarke Radmile Radosavljević otvoreno komentira tu stvarnost.

‘Vlada manjih i većih lopova, mnogi ne bi prošli na IQ testu’

“Hrvatska stvarnost, mislim ona politička – a politika ovdje kontrolira manje više sve – dosta je ponižavajuća za svako samostalno misleće biće. Ovdašnji premijer u svom je mandatu promijenio ni manje ni više nego trideset ministara i ministrica. S rukama u pekmezu uhvatili su ih novinari, a nešto manji broj i inspektori Europske unije. Ukratko, to je Vlada manjih i većih lopova i nesposobnih ljudi od kojih mnogi ne bi prošli na elementarnom IQ testu”, ustvrdio je Grlić.

“Uz to, ta i takva vlast olako kupuje medije tako da mogućnost da bi netko drugi mogao pobijediti na skorašnjim izborima spada u domenu naučne fantastike. Znam da sve to imate, da je kod vas još puno gore, ali ne bojte se, niste sami, Hrvatska čini sve da vam se približi. I tu ću stati jer znamo da je krajnje nepristojno olajavati svoju domovinu van njenih granica”, dodao je.

Hrvatskoj bi se mogao dogoditi srbijanski scenarij

Na pitanje gdje je naš bijes prema nepoštenju, gdje je gađenje prema šutnji i kukavičluku pred moćnicima, gdje je hrabrost da se nešto izgubi u korist istine i dostojanstva, Grlić odgovara da su demonstracije, pisanje i govorenje jedan oblik tog neposluha. “Ali na individualnom nivou, odlazak je, nažalost, najčešći čin pobune, ili točnije rečeno, čin pobune iz nemoći. Ili to, ili nasilje nad onim koji nad vama provodi nasilje. To je velika dilema, i bojim se da tu nema točnog odgovora”, rekao je.

Na kraju se osvrnuo i na prosvjede u Beogradu zbog izborne krađe. Novinarka ga je pitala je li Srbija sada još uvjerljivija utjeha Hrvatskoj, ako susjedova mrtva krava može biti neka utjeha. “Sve sam pratio. I to vrlo pomno. Jer Srbija nama nije samo utjeha, ona je, kako stvari stoje, moguća slika naše budućnosti. Da nema Europske unije ta bi nam se budućnost već davno dogodila”, zaključio je.