Raskol Zelenskog i vojnog vrha? Top general dobio ukor zbog jedne izjave, zapovjednik specijalnih snaga smijenjen bez najave

Zelenski je reagirao na izjave svog vrhovnog generala o 'pat poziciji' na bojištu

FOTO: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je tvrdnje vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske, Valerija Zalužnog, da je rat protiv Rusije došao do mrtve točke. Podsjetimo, Zalužni je za The Economist rekao da rat s Rusijom prelazi u novu fazu statičnih i iscrpljujućih borbi, koja bi, kako je upozorio, mogla koristiti Moskvi i omogućiti joj da obnovi svoju vojnu moć.

Zelenski je te tvrdnje odbacio, a njegov glasnogovornik Ihor Žovka ukorio je dotičnog generala i optužio ga da je “agresoru olakšao posao”, piše Guardian.

“Da sam na mjestu vojske, zadnja stvar koju bih činio je komentirao novinarima i javnosti događaje s fronte. Tada olakšavamo posao agresoru. Ako možemo postići uspjeh na ovaj način, onda se možda radi o ozbiljnom strateškom planu. Ipak, doima mi se vrlo čudnim”, rekao je Žovka.

Stigla reakcija iz Kremlja

Zelenski je komentirao izjave svog vrhovnog generala pred novinarima. “Prošlo je puno vremena i ljudi su umorni, ali rat nije na mrtvoj točki”, rekao je Zelenski tijekom konferencije za novinare pred predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Zelenski ipak priznaje kako se Ukrajina u ratu susreće s poteškoćama te da veće uspjehe u protuofenzivi tek trebaju postići. Međutim, kaže i kako ukrajinska vojska nema alternativu osim da nastavi borbu te da je Kijevu potrebna veća potpora zapadnih saveznika, osobito kad je u pitanju zračna obrana.

“Rusija kontrolira nebo, stalo nam je do naše vojske”, rekao je Zelenski. Kremlj se također osvrnuo na izjave Zalužnog. “Ne, sukob nije u pat poziciji”, kratko je odgovorio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Smjena na čelu specijalaca

Rekao je da je “apsurdno” da Kijev govori o mogućoj ukrajinskoj pobjedi na bojnom polju. “Što prije kijevski režim to sam shvati, prije će se otvoriti neke perspektive”, dodao je Peskov. Zelenski je prekjučer postavio novog zapovjednika ukrajinskih specijalnih snaga, a svoj potez nije obrazložio.

Njima će na čelu biti Serhij Lupančuk, a Zelenski ga opisuje kao iskusnog i borbenog časnika i pravog zapovjednika. Zelenski je rekao da će njegov prethodnik, general bojnik Viktor Horenko, koji je vodio snage od srpnja 2022., nastaviti izvršavati “posebne zadaće” u sklopu ministarstva.

Sam Horenko kaže da ne zna razlog zašto je smijenjen te da je za sve saznao iz medija. Sve se dogodilo ubrzo nakon što je dao svoj prvi intervju. U razgovoru s braniteljicom Azovstala Valerijom Karpilenkom, Horenko je govorio o posebnostima rada specijalnih snaga i detaljno opisao njegove uspješne operacije opskrbe branitelja Azovstala u Mariupolju kada su ga opkolili Rusi.