Zelenski za veleposlanika u Londonu imenovao bivšeg šefa vojske kojeg je smijenio: 'Želi ga još više maknuti u stranu'

Zalužni je prema anketama javna osoba kojoj se u zemlji najviše vjeruje

Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Valeriy Zaluzhnyi gestures as he speaks during a press conference in Kyiv on December 26, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je bivšeg vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga, Valerija Zalužnog, za novog veleposlanika Ukrajine u Velikoj Britaniji. Ovo imenovanje stupilo je na snagu tek mjesec dana nakon što je Zalužni smijenjen s dužnosti.

Zalužni, kojeg u Ukrajini mnogi smatraju narodnim herojem, dvije godine upravljao je borbom protiv ruske vojske. Osim toga, prema anketama je javna osoba kojoj se u zemlji najviše vjeruje.

Njegov kamen spoticanja bila je njegova kritika upućena Zelenskom kada je sugerirao da je rat u pat-poziciji. Na mjestu vrhovnog zapovjednika Ukrajine u veljači ga je zamijenio general Oleksandr Sirski.

Diplomirao međunarodne odnose

Objava o imenovanju Zalužnog za veleposlanika u Londonu došla je nakon što se Zelenski sastao s Grantom Shappsom, britanskim ministrom obrane, u Kijevu. “Očekujemo kako će naš savez s Britanijom samo jačati. Zalužni je rekao da je smjer u kojem želi ići – diplomacija”, rekao je Zelenski.

Inače, Zalužni je diplomirao međunarodne odnose i govori engleski jezik. Ukrajina nije imala veleposlanika u Velikoj Britaniji otkako je njezin bivši izaslanik, Vadim Pristajko, smijenjen u srpnju 2023. nakon što je javno kritizirao Zelenskog.

Zalužni još uvijek nije komentirao svoje imenovanje te nije jasno je li i on bio na sastanku sa Shappsom. Kako piše Times, pojedini kritičari vjerojatno će ovaj potez Zelenskog percipirati kao pokušaj da se popularnog generala još više potisne u stranu.

Dobar kompromis za obje strane

Iako Zalužni nije dao do znanja da se želi baviti politikom, oporba ga je hvalila kao najboljeg kandidata koji će na kraju zamijeniti Zelenskog na mjestu predsjednika. Ukrajina je ovog mjeseca trebala održati predsjedničke izbore, ali su odgođeni do daljnjeg zbog izvanrednog stanja koje je uvedeno na početku rata.

“Ovo je bio dobar kompromis za obje strane. Ured predsjednika eliminira mogućnost da bilo koji politički igrači u Ukrajini uvuku Zalužnog u politiku, a Zalužni dobiva novo dragocjeno diplomatsko iskustvo za koje je oduvijek bio zainteresiran”, rekao je za Politico Volodimir Fesenko, ukrajinski politički analitičar.