Rasulo među svinjogojcima. Jedan kaže da će ići u Zagreb, drugi o tome ne zna ništa; spominju genocid nad Slavonijom

Vladu i Ministarstvo poljoprivrede optužuju za manipulacije

22.11.2022., Zupanja - Prosvjed svinjogojaca koji su nezadovoljni mjerama koje drzava provodi u suzbijanju africke svinjske kuge. Dosli su traktorima na granicu i prosvjedovali na cestama u Vukovarsko-srijemskoj zupanije. Tomislav Pokrovac Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Prosvjed seljaka u Slavoniji traje osmi dan, a ultimatum svinjogojaca ministrici poljoprivrede Mariji Vučković da dođe k njima, umjesto oni k njoj u Zagreb, nije urodio plodom. Ministrica je svinjogojce još jednom pozvala na sastanak sutra u Zagreb. Zasad nije posve jasno što svinjogojci o tome misle.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Duško Pavlik za N1 je rekao da će se ići u Zagreb na sastanak sutra u 14 sati. “Ako treba ići u Zagreb, ići ćemo. Ići ću ja, gospodin Pokrovac, Kristina i dva svinjogojca. Sve ćemo učiniti da se ovo riješi, s naše strane”, kazao je.

Međutim, Tomislav Pokrovac, šef Stožera za obranu hrvatskog sela, maloprije je na RTL-u ostavio drugačiji dojam: “Obzirom da nikakav dopis nisam dobio osobno, htio bih reći da, ukoliko Stožer odluči da se ide za Zagreb, ići će se, ako ne, nećemo”, kazao je.

‘To nije bio ultimatum’

“Radi se o manipulacijama sa strane ministarstva i Vlade. Moramo sjesti, ali treba sjesti tamo gdje su problemi”, dodao je Pokrovac. Na pitanje novinara ima li raskola među svinjogojcima, rekao je da nema.

Komentirao je ultimatum koji su dali ministrici. “To nije bio ultimatum, nego jedan naš prijedlog da bi se ministrica trebala pojaviti. Jučer i prekjučer se trebala pojaviti pa nije”, rekao je Pokrovac.

“Kada dođe poziv, to ćemo razmatrati”, rekao je Milenko Bilić, jedan od lidera prosvjednika. Dodao je da se nada da će taj sastanak biti u Slavoniji te da će “pobijediti zdrav razum i da će se stati ovom genocidu nad Slavonijom na kraj”.