Ratoborni poljski ministar prijeti Putinu: 'On se treba bojati nas, sukob sa Zapadom završio bi neizbježnim porazom Rusije'

Smatra da je Putinova jedina nada nedostatak odlučnosti Zapada

FOTO: NURPHOTO VIA AFP

Rat između Rusije i NATO-a završio bi “neizbježnim porazom” Moskve, rekao je u četvrtak poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

“Ne bismo se mi, Zapad, trebali bojati sukoba s Vladimirom Putinom, već obrnuto”, rekao je Sikorski tijekom govora u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta. “Vrijedi podsjetiti na to, a ne povećavati osjećaj prijetnje od Rusa. NATO je obrambeni pakt, ali treba dati do znanja da bi napad Rusije na bilo koju od članica Saveza završio neizbježnim ruskim porazom.”

Sikorski, koji je izlagao viziju poljskog premijera Donalda Tuska za vanjsku politiku nove vlade, rekao je da ruski vojni i gospodarski potencijal “blijedi u usporedbi s potencijalom Zapada”, jer NATO ima tri puta više vojnog osoblja, tri puta više resursa ratnog zrakoplovstva i četiri puta više brodova od Rusije. “Putinova jedina nada je naš nedostatak odlučnosti”, zaključio je Poljak.

Tusk misli da Europa nije spremna za obračun

Sikorski se vratio na mjesto ministra vanjskih poslova nakon pobjede liberaln(ij)e oporbe na izborima u listopadu prošle godine, kada je s vlasti uklonjena nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) koja je provela osam godina na vlasti. Od tada, Tuskova vlada koju podržava koalicija desnog centra pokušava poništiti posljedice višegodišnje vladavine PiS-a, obećavajući da će obnoviti demokratske standarde u zemlji i poboljšati odnose s Bruxellesom.

Tusk je nedavno upozorio da se Europa nalazi u “predratnom razdoblju”, ali je još uvijek čeka “dug put” prije nego što bude spremna suočiti se s prijetnjom s istoka. Nedavno je poljski predsjednik Andrzej Duda rekao da je Poljska spremna prihvatiti razmještanje nuklearnog oružje na svoj teritorij ako NATO odluči ojačati istočno krilo.

Nova vlada, nova politika

Sikorski je u četvrtak kritizirao vanjsku politiku bivše vlade, nazivajući je “nizom pogrešnih ideoloških pretpostavki, loših ideja, krivih odluka i propusta”. To je dovelo do financijskih gubitaka, “gubitka vjerodostojnosti i prestiža”, pogoršanja vanjskih odnosa i gurnulo Poljsku “na margine najvažnijih rasprava u Europskoj uniji, kao i u NATO-u”.

Dok je prethodna vlada odabrala “put sukoba”, nova će imati drugačije prioritete, rekao je Sikorski, a prenosi Politico, što će podrazumijevati okretanje budućnosti i intenzivne pripreme za preuzimanje rotirajućeg predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2025.

Zapinje naoružavanje Poljske

“Razvoj i sigurnost Poljske moraju se temeljiti na dva stupa: transatlantskoj suradnji — koja se održava neovisno o odlukama američkih birača — i europskoj integraciji”, rekao je, aludirajući na mogućnost povratka republikanskog pretendenta i NATO-skeptika Donalda Trumpa u Bijelu kuću, što bi se moglo pokazati teškim udarcem za transatlantski vojni savez.

Poljska radi na tome da drastično osnaži svoje vojne snage. Poljski proračun za obranu trenutno je 14. najveći u svijetu, nakon što su izdaci za vojsku povećani za nevjerojatnih 75 posto između 2022. i 2023., na 31,6 milijardi dolara, prema podacima koje je ovaj tjedan objavio Stockholmski institut za istraživanje mira. Usprkos tako impresivnim brojevima, neovisni mediji javljaju da izgradnja moćne vojske ne ide glatko, te da Poljska zaostaje u ispunjavanju brojnih obrambenih ciljeva.