Ravnatelj Imunološkog ima velike planove. Najavljuje da će zaposliti hrpu ljudi

Jučer je najavljeno da ove godine kreće gradnja i revitalizacija Imunološkog zavoda

FOTO: Ministarstvo zdravstva

Ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić gostovao je u Novom danu N1 televizije i govorio o jučerašnjoj objavi ministra zdravstva Vilija Beroša koji je po tko zna koji put najavio revitalizaciju, odnosno početak gradnje te institucije u Rugvici.

Iako je postupak izgradnje novog Imunološkog zavoda krenuo krajem kolovoza 2022., zbog spore javne nabave, realizacija kreće sada, iz šestog pokušaja. Čardžić tumači da se gradnja odužila zbog proceduralnih razloga i prevelikih cijena nekih ponuđača.

“Donijeli smo odluku o odabiru, objavili u elektroničkom oglasniku javne nabave. Imamo svu dokumentaciju koja je relevantna za suglasnost”, kazao je, dodavši da gradnja Imunološkog kreće na jesen.

Planiraju povećati broj zaposlenika

Na pitanje voditelja što je Imunološki radio do sada, Čardžić je kazao da su bili usmjereni na “održavanje procesa”. “Ne možete odmah početi raditi ako nemate procese održavane, ako nemate papirologiju da ste vi u stanju to odraditi”, kazao je.

Ravnatelj je kazao da je u Zavodu trenutno zaposleno 140 ljudi, te da kroz dvije godine planiraju imati 280 zaposlenih. Ustvrdio je i da revitalizacija Imunološkog počiva na tri stupa, a riječ je o proizvodnji zmijskog protuotrova, krvne plazme i cjepiva.

“Tvornica za zmijski antitoksin – on ide iz vlastitih sredstava Imunološkog zavoda. Pogon za proizvodnju lijekova iz krvne plazme će se većinski, 85 posto, financirati sredstvima EU-a, a da bi to bilo moramo dokazati da je svaki euro koji je tu uložen, uložen samo za taj pogon”, objasnio je Čardžić za N1.