Razorni detalji nove istrage: 'Hamas nije znao za festival koji je završio masakrom, helikopter IDF-a pucao i po partijanerima'

Prema posljednjim podacima, na festivalu su ubijene 364 osobe

Kada su pripadnici Hamasa 7. listopada iznenada upali u Izrael i krenuli u krvavi pohod, među prvim žrtvama bili su posjetitelji glazbenog Nova festivala koji se održavao nedaleko granice s Gazom. Prema podacima policije, na festivalu su ubijene 364 osobe.

No, izraelske sigurnosne službe u međuvremenu su procijenile da Hamas vjerojatno prije masakra nije ni znao da se održava festival, odnosno da su spontano odlučili napasti posjetitelje. Procjena se temelji na ispitivanjima terorista i policijskoj istrazi, a, između ostalog, otkriva da su se teroristi namjeravali infiltrirati u Re’im i druge kibuce u blizini granice s Gazom, piše Haaretz.

IDF slučajno pogodio neke sudionike?

Prema policijskom izvoru, istraga pokazuje i da je borbeni helikopter Izraelskih obrambenih snaga (IDF) – koji je stigao na mjesto događaja i pucao na teroriste – navodno također pogodio neke sudionike festivala. Visoki sigurnosni dužnosnici procjenjuju da je Hamas saznao za zabavu putem bespilotnih letjelica ili padobrana te potom uputio teroriste na lokaciju.

Na snimci koja je snimljena kamerom pričvršćenom na tijelo jednog od Hamasovaca, čuje se kako pita zarobljenog taoca upute do Re’ima, pišu tamošnji mediji.

Festival je naknadno produljen na tri dana

Osim toga, prema policijskim izvorima, Nova festival je prvotno planiran za četvrtak i petak, a dodatni dan u subotu dodan je tek u utorak tog tjedna, na zahtjev organizatora. Promjena u posljednjem trenutku ide u prilog procjeni da Hamas nije znao za događaj.

“Događaju je prisustvovalo, prema našoj procjeni, oko 4400 ljudi, od kojih je velika većina uspjela pobjeći nakon odluke o raspuštanju događaja donesene četiri minute nakon raketnog napada”, rekao je visoki policijski izvor.

Policijska istraga pokazuje da su mnogi posjetitelji festivala uspjeli pobjeći jer je odlučeno da se manifestacija prekine pola sata prije nego što su se čuli prvi pucnji.