Nakon deset godina pronašli ubojicu čuvenog trgovca umjetninama. Zvjerski je raskomadan u Amsterdamu

Levinovo tijelo, bez glave i udova, pronađeno je 2013. godine

A general view shows the river IJ and the city of Amsterdam on August 12, 2020. The Sail Amsterdam 2020 event would have taken place here, but was cancelled due to the coronavirus pandemic. (Photo by Robin VAN LONKHUIJSEN / ANP / AFP) / Netherlands OUT
FOTO: AFP

Nizozemska policija uhitila je muškarca kojeg sumnjiči da je povezan s jezivim ubojstvom bogatog ruskog trgovca umjetninama Aleksandra Levina, čiji je torzo pronađen u plavoj plastičnoj vrećici u jezeru IJ u Amsterdamu 2013. godine, javlja The Guardian. Policija je u utorak objavila da je uhitila 62-godišnjeg muškarca iz Amsterdama. Osumnjičeni je s ubojstvom povezan nakon što je otkriveno da se njegov DNK podudara s tragovima pronađenim na ostacima ubijenog 65-godišnjeg trgovca umjetninama.

Levinovo tijelo, bez glave i udova, pronašao je prolaznik u vodi u blizini amsterdamskih dokova, preko puta glavnog željezničkog kolodvora krajem siječnja 2013. godine. Bez pristupa žrtvinim otiscima prstiju ili zubnom kartonu, nizozemskoj policiji trebalo je gotovo desetljeće da identificira ostatke. Tek početkom ove godine su uspjeli otkriti da je riječ o Levinu, nakon što su kroz Interpolovu bazu nestalih potvrdili da se DNK žrtve podudara s njegovim rođakom u Rusiji.

Policija zasad nije otkrila identitet osumnjičenika niti mogući motiv ubojstva, no kazali su da metode kojima je raskomadao tijelo upućuju na ubojstvo s predumišljajem. Otkrili su i da je DNK osumnjičenika pronađen na Levinovom torzu te na plastičnom materijalu u koje je ubojica umotao tijelo. Dodali su i da je osumnjičeni živio u blizini mjesta gdje je tijelo pronađeno. Iako je ranije postojala suradnja s ruskom policijom u istrazi, nizozemske vlasti su istaknule da su svi kontakti s Moskvom prekinuti od početka rata u Ukrajini.

Mračna prošlost ubijenog trgovca

Prema izvješću o nestaloj osobi, koje je ranije objavilo rusko istražno povjerenstvo, Levin se ukrcao na zrakoplov iz Sankt Petersburga za Amsterdam 17. siječnja 2013. godine. Sljedećeg je dana trebao sletjeti na španjolski otok Gran Canaria, ali na taj let nikada nije došao. Iako je u Sankt Petersburgu stekao reputaciju istaknutog trgovca pravoslavnim ikonama, iza sebe je imao i mračnu prošlost koja je uključivala ilegalnu trgovinu umjetninama.

Zbog toga je 1998. godine 10 mjeseci proveo u zatvoru u Nizozemskoj nakon što je policija u zračnoj luci Schiphol kod njega pronašla rijedak atlas iz 18. stoljeća istaknutog kartografa Johannesa van Keulena koji je navodno pripadao Ruskoj nacionalnoj knjižnici u Moskvi. Uhićenje u Amsterdamu potaknulo je rusku policiju da pretraži Levinove stanove u Sankt Petersburgu gdje su navodno otkrili stotine ukradenih ikona. Nakon izlaska iz zatvora u Amsterdamu, Levin je proveo još dvije godine u zatvoru u Rusiji.

Unatoč uhićenjima, činilo se da je Levin tijekom godina nakupio značajno bogatstvo. Prema dokumentima koje je na uvid dobio The Guardian, posjedovao je više od 10 nekretnina u Sankt Petersburgu, uključujući nekoliko kuća u luksuznim četvrtima.