Reuters: Upravo je dogovoren hitan sastanak Macrona, Scholza i Tuska o Ukrajini

Sastanak je najavio Tusk, a potvrdio ga je i izvor iz njemačke vlade

French President Emmanuel Macron, next to Germany's Chancellor Olaf Scholz (L), delivers a speech to open a conference in support of Ukraine with European leaders and government representatives at the Elysee presidential palace in Paris, on February 26, 2024. The meeting at the Elysee Palace will be a chance for participants to "reaffirm their unity as well as their determination to defeat the war of aggression waged by Russia in Ukraine", the French presidency said. (Photo by GONZALO FUENTES / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Poljski premijer Donald Tusk, njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaju se u petak u Berlinu na žurno dogovorenim razgovorima o pomoći Ukrajini, javlja Reuters.

Sastanak je najavio Tusk, a potvrdio ga je i izvor iz njemačke vlade. Bit će to prvi susret na visokoj razini “Weimarskog trokuta”, platforme za političku suradnju između Njemačke, Francuske i Poljske uspostavljene 1991., od kada se Tusk prošle godine vratio na čelo poljske vlade.

“Razgovarao sam s predsjednikom o tome kako mobilizirati partnere u Europi”, rekao je Tusk kasno u utorak nakon razgovora s Joeom Bidenom u Washingtonu.

Napetosti između Njemačke i Francuske

“Hitan sastanak Weimarskog trokuta je sazvan za petak”, dodao je. Scholz i Macron će prvo zasebno razgovarati prije nego se pridruže Tusku.

Sastanak dolazi u trenutku napetosti između između francuskog i njemačkog čelništva oko više pitanja, a posebice politici prema Ukrajini. Macron je nedavno izazvao pravu buru izjavama da ne isključuje raspoređivanje kopnenih snaga u Ukrajini.