Reuters: Velika geopolitička promjena, Afrička unija postaje stalna članica G20

Afrička unija postat će stalna članica G20, koji obuhvaća najbogatije i najmoćnije zemlje svijeta

African Union Chairman and Comoros President Azali Assoumani (R) and India's Prime Minister Narendra Modi hug each other during the first session of the G20 Leaders' Summit at the Bharat Mandapam in New Delhi on September 9, 2023. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Afrička unija postat će stalna članica G20, koji obuhvaća najbogatije i najmoćnije zemlje svijeta, na samitu bloka u New Delhiju, prema nacrtu deklaracije u koji je Reuters imao uvid.

Afrička unija, kontinentalna organizacija 55 država članica, dobila bi isti status kao i Europska unija – jedini regionalni blok s punopravnim članstvom. Njezin trenutni naziv je “pozvana međunarodna organizacija”.

“Pozdravljamo Afričku uniju kao stalnu članicu G20 i čvrsto vjerujemo da će uključivanje Afričke unije u G20 značajno pridonijeti rješavanju globalnih izazova našeg vremena”, piše u nacrtu deklaracije.

Reforma međunarodnog duga i kriptovalute

Ostala pitanja o kojima se odlučuje na samitu uključuju više zajmova zemljama u razvoju od multilateralnih institucija, reformu međunarodnog duga, propise o kriptovaluti i utjecaj geopolitike na sigurnost hrane i energije.

U nacrtu od 38 stranica predočenom članicama odlomak o “geopolitičkoj situaciji” ostao je prazan, a usuglašeno je oko 75 drugih odlomaka koji uključuju klimatske promjene, kriptovalute i reforme u multilateralnim razvojnim bankama.

Ulazak predložio indijski premijer Mondi

Ulazak Afričke unije predložio je indijski premijer Narendra Modi u lipnju, a ni jedna članica nije imala primjedbi protiv tog poteza, izvijestio je u četvrtak Reuters.

G20 se trenutno sastoji od 19 zemalja i Europske unije, a članice predstavljaju oko 85 posto svjetskog BDP-a, više od 75 posto globalne trgovine i oko dvije trećine svjetske populacije.