Riskantan politički potez britanskog premijera: upravo najavio da planira cigarete proglasiti ilegalnima

Sunak je kazao kako će svake godine povećavati zakonsku dob za kupnju cigareta

Britain's Prime Minister Rishi Sunak addresses delegates at the annual Conservative Party Conference in Manchester, northern England, on October 4, 2023. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
FOTO: AFP

Britanski premijer Rishi Sunak na godišnjoj konferenciji Konzervativne stranke, objavio je da namjerava provesti odluku kojom se budućim generacijama u potpunosti zabranjuje kupovina cigareta, prenosi The Guardian.

“Moramo se uhvatiti u koštac s najvećim uzrokom bolesti i smrti u našoj zemlji, koji se zapravo može spriječiti. A to je pušenje”, kazao je Sunak.

Restriktivna odluka

Naime, Sunak je kazao kako će svake godine povećavati zakonsku dob za kupnju cigareta za jednu godinu, sve dok cigarete ne postanu u potpunosti zabranjene.

Istaknuo je da se radi o restriktivnoj odluci koju nije bilo jednostavno donijeti. Dodao je da je proveo puno vremena razmišljajući o njoj te da će ta odluka “spasiti više života nego bilo koja druga koju smo donijeli”.

Po uzoru na Novi Zeland

Još krajem rujna britanski mediji objavili su da Sunak proučava zakon protiv pušenja kakav je prošle godine najavio Novi Zeland, a koji uključuje zabranu prodaje duhana za one rođene nakon 1. siječnja 2009. godine.

Pod bivšom premijerkom Jacindom Ardern, Novi Zeland je također donio zakone za smanjenje sadržaja nikotina u duhanskim proizvodima i odredio da se prodaju samo u specijaliziranim trgovinama duhana, umjesto u trgovinama i supermarketima.

Laburisti su ranije rekli da se savjetuju o postupnom ukidanju prodaje cigareta za mlađe ljude na sličan način kao na Novom Zelandu, a ministar zdravstva u sjeni, Wes Streeting, rekao je u siječnju da želi saznati postoji li “volja za promjenom ” u zemlji.