Vlada Novog Zelanda šokirala liječnike. Ukidaju zabranu prodaje cigarete mladima koja bi spasila tisuće života

'Ovo je nevjerojatan korak u odnosu na prijašnje, izvrsne zdravstvene mjere', rekao je stručnjak za javno zdravstvo

FOTO: AFP

Nova vlada Novog Zelanda planira ukinuti zabranu pušenja u zemlji kako bi pokrila gubitke koje će u državnoj blagajni stvoriti smanjenje poreza, javlja BBC. Prema zakonu uvedenom pod prethodnom vladom na čelu s Jacindom Ardern, od sljedeće bi godine bila zabranjena prodaja cigareta svima koji su rođeni nakon 2008. godine.

Zdravstveni stručnjaci oštro su kritizirali potez nove vlade. “Užasnuti smo i zgroženi. Ovo je nevjerojatno retrogradan korak u odnosu na prijašnje, apsolutno izvrsne zdravstvene mjere”, rekao je profesor Richard Edwards, istraživač kontrole duhana i stručnjak za javno zdravstvo na Sveučilištu Otago.

“Većina zdravstvenih grupa na Novom Zelandu zgrožena je onim što je vlada učinila i pozivaju ih da povuku tu odluku”, rekao je za BBC.

Spasili bi 5000 života godišnje

Zakon donesen prošle godine dobio je međunarodne pohvale. Uz odgajanje generacija koje ne puše, zakon bi uklonio duhanske proizvode iz 90 posto novozelandskih trgovina na malo, a tim je rješenjem bilo predviđeno i smanjenje razine nikotina u cigaretama.

Znanstvenici su predvidjeli da bi zakon o zabrani pušenja mogli spasiti do 5000 života svake godine. Vjeruje se i da je ovaj zakon potaknuo britansku vladu da pokrene svoju inicijativu zabrane pušenja za mlade.

Pobunili se vlasnici kioska i trgovina

Dok su medicinski stručnjaci hvalili ovu politiku novozelandske vlade, oštro joj se usprotivio poslovni sektor, kritizirajući gubitak prihoda koji će pogoditi vlasnike kioska i malih trgovina. Neki zastupnici , uključujući novog premijera Chrisa Luxona, također su tvrdili da bi zabrana dovela do formiranja crnog tržišta duhana.

Luxonova Nacionalna stranka, koja je osvojila 38 posto glasova na izborima 14. listopada, nije vodila kampanju za ukidanje zakona, no nova ministrica financija Nicole Willis rekla je da su partneri u vladajućoj koaliciji bili ustrajni u poništavanju zakona o zabrani pušenja.

“Moramo imati na umu da su promjene zakona o zabrani pušenja imale značajan utjecaj na vladine knjige, s oko milijardu dolara”, rekla je Willis za Newshub Nation novozelandske TV3.

Udarac na zdravlje i dobrobit građana

Stručnjaci za javno zdravstvo kažu da će lobirati kod Vlade da promijeni najnoviju odluku. Zakon još uvijek treba ukinuti kroz parlament, gdje vlada ima većinu. Nacionalna zdravstvena organizacija Maora, Hāpai Te Hauora, nazvala je to “nesavjesnim udarcem na zdravlje i dobrobit svih Novozelanđana”.

Stope pušenja i s njime povezane bolesti i zdravstveni problemi, najviše su među autohtonim stanovništvom Maori Novog Zelanda, na koje je zabrana trebala imati najpozitivniji učinak.

“Prijedlog da će smanjenje poreza plaćati ljudi koji nastave pušiti je apsolutno šokantan”, rekao je za Pacific Media Network profesor emeritus Robert Beaglehole, predsjednik novozelandskog odbora Action for Smokefree 2025. Novi Zeland i dalje ima cilj smanjiti nacionalnu stopu pušenja na 5 posto do 2025., s ciljem da ga na kraju potpuno eliminira.