Roditelji djece ubijene u masakru u školi došli pred srpsku vladu: 'Želimo da se isprave greške'

Roditelji su na zgradu Vlade zalijepili naljepnice s natpisom '3. maj i dalje traje'

FOTO: Milos Tesic/ATAImages 03, novembar 2023, Beograd - Sest meseci od tragedije u Osnovnoj skoli Vladislav Ribnikar - pusteni baloni, cvece i svece ispred ulaza u skolu.

Roditelji djece koja su u svibnju ubijena u masakru u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i ostali prosvjednici okupili su se ispred škole u osam sati i 40 minuta, točno kada je započela pucnjava u školi, i šetali do Vlade Srbije, javlja Nova.rs.

Branko Anđelković otac ubijene djevojčice Mare, rekao je da se društvo treba osvijestiti. “Ovo je šetnja da skrenemo pažnju da se od 3. svibnja samo prave greške i prebacuje odgovornost na druge. Memorijalni centar se ne radi za pet dana, za to su potrebne godine. Potreban je društvu, našoj djeci, unucima. Mi se nismo ni obratili Vladi, želimo samo da biti viđeni i da nam se kaže ‘oprosti’ i isprave greške”, kaže Anđelković.

Roditelji su na zgradu Vlade zalijepili naljepnice s natpisom “3. maj i dalje traje”. Prethodno su okupljeni upalili svijeće i ostavili cvijeće na ulazu u školu.

Žele da škola bude memorijalni centar

Podsjećamo, 3. svibnja u beogradskoj školi učenik sedmog razreda ubio je devetero vršnjaka i školskog čuvara. Od tog događaja prošlo je skoro sedam mjeseci, a dio roditelja traži da se škola pretvori u memorijalni centar. Druga grupa roditelja pak predlaže da memorijalni dio škole bude samo prilaz učionici i sama učionica u kojoj se dogodio masakr.

Ninela Radičević, majka Ane Božović koja je također ubijena u “Ribnikaru”, kaže da je povod za njihovo okupljanje činjenica da Savjet roditelja nije izglasao da u Školskom savjetu bude otac jedne od ubijenih djevojčica, iako je to preporuka Ministarstva obrazovanja. Također, skreću pažnju na to da je memorijalizacija škole neophodna.

Radičević ističe da roditelji do danas nisu dobili službene informacije o memorijalnom centru koji zahtijevaju. “Meni kao majci ubijenog djeteta posljednjoj treba memorijalni centar. On je potreban ovom društvu”, dodala je.