Rumunjska otvorila centar za trening pilota aviona F-16: 'Obučavat ćemo i Ukrajince'

Centar će biti otvoren za države saveznice NATO-a, uključujući i Ukrajinu

Rumunjska, članica NATO-a, otvorila je u ponedjeljak međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16 (EFTC) koji će biti otvoren svih saveznicima i partnerima, uključivo i Ukrajini tijekom rata protiv Rusije. Rumunjska dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom, a tamošnji joj se sukob približio nakon što je Moskva u više navrata napala ukrajinske luke preko rijeke Dunav.

Bukurešt je prošle godine odlučio od Norveške kupiti 32 rabljena borbena mlazna zrakoplova F-16, koje proizvodi američka tvrtka Lockheed Martin, nakon što je 2016. od Portugala kupio 17 primjeraka. Također, Rumunjska namjerava potrošiti 6,5 milijardi dolara kako bi nakon 2030. kupila 32 nova zrakoplova F-35.

EFTC je otvoren u bazi rumunjskog ratnog zrakoplovstva blizu jugoistočnog grada Fetesti, a koristi zrakoplove F-16 koje je osigurala Nizozemska dok podršku pri obuci pruža tvrtka Lockheed Martin sa svojim partnerima.

Obuka već od iduće godine

Centar bi već iduće godine mogao početi obučavati ukrajinske pilote, rekao je nizozemski pukovnik Olivier Bok.

“Namjera je također obučavati ukrajinske pilote”, kazao je Bok, dodavši da rumunjski dužnosnici još nisu odredili vremenski okvir, no bi obuka mogla krenuti “početkom iduće godine”.

Sjedinjene Američke Države su u kolovozu odobrile prodaju danskih i nizozemskih zrakoplova F-16 Ukrajini radi obrane od ruskih napadača čim obuka pilota bude dovršena. Ukrajina aktivno traži zrakoplove F-16 kako bi se oduprla ruskoj zračnoj nadmoći. “Zaista vidim njihovu potrebu da nabave (zrakoplove) F-16”, kazao je Bok.

Hoće li slati Ukrajini avione?

Premda su neki ukrajinski piloti već na obuci u Danskoj i SAD-u, Bok je rekao da im je Rumunjska “bliža domovini i (ima) više-manje isti okoliš”.

Nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren, koja je bila prisutna na otvaranju centra za obuku, na pitanje o tome hoće li Nizozemska Ukrajini slati zrakoplove F-16 je rekla da to ovisi o pripremama ukrajinske strane.

“Moraju imati obučene pilote, moraju imati osoblje za održavanje, moraju imati spremnu infrastrukturu, a mi se također moramo koordinirati s našim partnerom i SAD-om jer je riječ o američkoj opremi”, kazala je.