Rumunjska proglasila epidemiju ospica. Alarmantan je porast broja oboljelih, mnogo ih je završilo u bolnici

Prema podacima zdravstvenih službi, zabilježeno je gotovo 2000 slučajeva u 29 regija

FOTO: AFP

Ministarstvo zdravstva Rumunjske proglasilo je epidemiju ospica zbog alarmantnog povećanja broja oboljelih. Provest će se informativna kampanja namijenjena roditeljima kako bi se povećao broj cijepljene djece.

U priopćenju ističu da je vlada ovaj potez povukla kako bi olakšalo cijepljenje djece prvom dozom u dobi od 9 do 11 mjeseci starosti djeteta, kao i necijepljenih ili nepotpuno cijepljenih koji su ospice preboljeli.

“S obzirom na alarmantan porast oboljelih od ospica, kao i veliki broj hospitalizacija na pedijatrijskim i infektivnim odjelima, Ministarstvo zdravstva proglasilo je epidemiju na nacionalnoj razini”, dodaje se u priopćenju.

Gotovo 2000 slučajeva u zemlji

Prema podacima zdravstvenih službi, zabilježeno je gotovo 2000 slučajeva u 29 regija. Mediji pišu da broj cijepljene djece opada iz godine u godinu. Obuhvat cijepljenja prvom dozom na nacionalnom nivou iznosi 78 posto, a drugom dozom 62 posto. Trend opadanja broja cijepljene djece traje desetak godina, piše Digi24.

Ospice su zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi, pogotovo kod necijepljene djece, a ponekad su kod oboljelih moguće i komplikacije, upozoravaju u ministarstvu.

Komplikacije kod trećine slučajeva

Iako su komplikacije zabilježene uglavnom kod djece u dobi do 5 godina, od ospica može oboljeti svatko, bez obzira na dob. Bolest je posebno rizična za necijepljene osobe, osobe slabog imuniteta i trudnice.

Komplikacije se javljaju kod trećine zabilježenih slučajeva, a najteže su encefalitis, upala pluća, akutni laringitis, bronhopneumonija, teški proljev s dehidracijom, konvulzije i komplikacije povezane s trudnoćom.