Rus na novinarsko pitanje rekao da je Rusija stvorila sve probleme. Osuđen je na pet godina prisilnog rada

'Ne vidim problem s NATO-om, ne planiraju nikoga napadati', dodao je

Ukrainian rescuers try to extinguish a fire in a residential building following a missile attack in Dnipro on April 19, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. Russian strikes overnight killed eight people, including two children, and injured 18 in Ukraine's central Dnipropetrovsk region, the interior ministry said on April 19, 2024, updating the toll. (Photo by STRINGER / AFP)
FOTO: AFP

Ruski je državljanin u ponedjeljak osuđen na pet godina prisilnog rada jer je odgovorio na ulici na novinarska pitanja o ratu u Ukrajini za Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda koji financira SAD.

Osuđen je zbog “namjernog širenja lažnih informacija” o ruskoj vojsci. Kaznu Juriju Kohovecu (39) objavila je služba moskovskog gradskog suda.

Novinari RFE/RL-a obratili su mu se na ulici u srpnju 2022. i pitali ga smatra li da je potrebno popuštanje napetosti između Rusije i zemalja NATO-a.

Izjava zbog koje je završio u zatvoru

“Naravno da nam treba (deeskalacija), ali sve ovisi o našoj vladi. Naša vlada je ta koja je sve započela… Rusija je ta koja je stvorila sve te probleme”, rekao je Kohovec za RFE/RL. “Ne vidim problem s NATO-om, ne planiraju nikoga napadati”.

Također je rekao da su ruske snage ubile civile u kijevskom predgrađu Buča “bez ikakvog razloga”. Moskva odbacuje optužbe da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

Kohoveca su vlasti prvi put pritvorile zbog navodnog “huliganstva” u ožujku prošle godine, a kasnije je optužen zbog kršenja jednog od široke lepeze ratnih zakona u svrhu cenzure koje je Rusija usvojila nedugo nakon pokretanja invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Uhićenja zbog antiratnih stavova

Od tada je u Rusiji uhićeno najmanje 19.855 ljudi zbog izražavanja antiratnih stavova, prema podacima skupine za ljudska prava OVD-Info. Kohovec je djelomično priznao krivnju, a djelomično tvrdivši da njegovi stavovi nisu bili motivirani “političkom mržnjom”, rekao je OVD-Info.

RFE/RL je novinska kuća koja pokriva istočnu Europu, središnju Aziju, Kavkaz i Bliski istok, a financira je američka vlada. Ruske vlasti označile su je kao “stranog agenta” 2017., a kao “nepoželjnu” organizaciju u veljači ove godine, što je potez koji je zabranjuje unutar Rusije i podvrgava one koji čitaju ili dijele njen sadržaj na internetu mogućem kaznenom progonu.

Novinska kuća RFE/RL još nije odgovorila na zahtjev za komentar o Kohovecovom slučaju. Novinarka RFE/RL-a Alsa Kurmaševa, američko-ruska državljanka, u pritvoru je u Rusiji od listopada 2023.