Rusi dronovima napali Ukrajinu. Oštetili su važna energetska postrojenja i stambenu zgradu

Izvješća o žrtvama zasad nema

DNIPRO, UKRAINE - DECEMBER 29: A view of the destruction after Russian airstrikes which killed 6 and injured around 28 people including a baby and severely damaged vehicles, a shopping mall , a maternity hospital and other buildings according to statements of Governor of Dnipropetrovsk Serhiy Lysak in Dnipro, Ukraine on December 29, 2023. Ozge Elif Kizil / Anadolu (Photo by Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Napadi ruskih bespilotnih letjelica u južnoj Ukrajini tijekom noći izazvali su požar u energetskom postrojenju u regiji Dnipropetrovsk i oštetili ključnu infrastrukturu u regiji Herson, priopćile su u petak ukrajinske vlasti. Ukrajinske snage srušile su 16 od 17 dronova.

Rusija je također ispalila vođenu zračnu raketu Kh-59, objavila je ukrajinska vojska putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram. Krhotine drona izazvale su požar u energetskom postrojenju koji nije identificiran.

Hitne službe ugasile su požar, navodi se u izjavi koju je u petak ujutro dao Serhij Lisak, guverner regije Dnipropetrovsk. Ni vojska ni lokalni dužnosnici nisu izvijestili o žrtvama.

Teška oštećenja

U noćnom napadu također je oštećen ključni infrastrukturni objekt i sedam privatnih stanova u regiji Herson, a nema izvješća o žrtvama, prema guverneru te regije Oleksandru Prokudinu. Trenutno nisu dostupni drugi detalji o objektu ili šteti.

Od kraja ožujka, Rusija je pokrenula više velikih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, nanijevši znatnu štetu ukrajinskom elektroenergetskom sustavu i uzrokujući hitna isključenja struje u nekim regijama.

Ruske rakete i bespilotne letjelice uništile su veliku elektranu u blizini Kijeva i pogodile elektroenergetska postrojenja u nekoliko regija u četvrtak, pogoršavajući stanje opterećenog energetskog sustava.