Video. Serija eksplozija duboko u Rusiji. Požar guta čeličanu trećeg najbogatijeg oligarha, Ukrajina tvrdi: 'To je naša operacija'

Sve su češći napadi bespilotnim letjelicama na energetsku i vojnu infrastrukturu u Rusiji

FOTO: Screenshot / X

Eksplozije su odjeknule u subotu ujutro čeličanom Novolipetsk Steel (NLMK) u ruskoj regiji Lipeck nakon navodnog napada dronom, javlja NewsWeek. Katastrofa u ovom industrijskom postrojenju događa se baš na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu.

Posljednjih mjeseci sve su češći napadi bespilotnim letjelicama na energetsku i vojnu infrastrukturu u Rusiji, za što Moskva često krivi Ukrajinu, no Kijev ne preuzima neposrednu odgovornost. Rusi su koristili bespilotne letjelice i projektile u širokim napadima na ukrajinske civilne ciljeve.

Igor Artamonov, regionalni guverner Lipecka u kojem se NLMK nalazi, rekao je da je požar u glavnom postrojenju Novolipetsk Steela u subotu ujutro izazvao dron, no nije spominjao Kijev. Dodao je da nije bilo žrtava.

Čule se eksplozije

Društvenim se mrežama šire snimke na kojima se vidi eksplozija i plamen nakon što je požar izbio oko 1:40 ujutro po lokalnom vremenu.

Vlasnik tvornice milijarder

Tvornica je primarni proizvodni pogon čeličane i specijalizirana je za proizvode od plosnatog čelika, čineći 18 posto ukupne ruske proizvodnje čelika. NLMK je ključna imovina Vladimira Lisina, ruskog milijardera, trećeg najbogatijeg Rusa na Forbesovoj listi prošle godine.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ukrajinska novinska kuća TSN izvijestila je da je postrojenje bilo na meti ukrajinske Službe sigurnosti i Glavne obavještajne uprave te da su zbog požara evakuirani svi radnici. Kažu da će uništenje pogona, u kojem su se donedavno proizvodile sirovine za nuklearno oružje i balističke projektile, značiti da tvornica neće moći dugo funkcionirati.

Ukrajinci pomno biraju mete

Rusko Ministarstvo obrane reklo je za News Week da su ruske snage oborile dvije bespilotne letjelice iznad regije u kojoj se nalazi pogon te da su presrele još dvije u regijama Kursk i Tula.

Navodni udari ukrajinskih bespilotnih letjelica pogađaju ključne infrastrukturne ciljeve dublje unutar Rusije, a među metama su rafinerije nafte. Ranije ovog mjeseca izbio je požar u pogonu Lukoila u Volgogradu nakon udara na najvećeg proizvođača naftnih derivata u ruskom Južnom federalnom okrugu. Nekoliko dana ranije dron je izazvao eksploziju u rafineriji Nevsky Mazut u Sankt Petersburgu.

Također, tijekom noći u petak, Rusija je lansirala jurišne bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed-131/136 na južne oblasti Ukrajine, s najmanje 12 letjelica oborenih iznad oblasti Mikolaiv, Kirovohrad i Odesa.