Rusi napali područje oko velike ukrajinske nuklearke, šef UN-ove agencije: 'Imali smo sreće ovaj put'

Eksplozije su privremeno prekinule dovod struje nekim stanicama za praćenje radijacije

NETISHYN, UKRAINE - AUGUST 31, 2023 - Unit 1 is pictured at the  Khmelnytskyi Nuclear Power Plant, Netishyn, Khmelnytskyi Region, western Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Volodymyr Tarasov / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je ruskim napadom bespilotnom letjelicom u srijedu u regiji Hmjelnicki vjerojatno ciljano područje nuklearne elektrane i da je ovo dokaz da su Rusiji potrebne strože sankcije.

“Najvjerojatnije je da je meta ovih napada nuklearna elektrana Hmjelnicki. Udarni val od eksplozije protresao je prozore, uključujući i prostore nuklearne elektrane”, rekao je Zelenski.

Oštetili su prozore

Zelenski je rekao da svaki ruski udar, “posebno onaj koji se usuđuje ciljati nuklearnu elektranu i druge kritične objekte, služi kao dokaz da je nedovoljan pritisak na terorističku državu”.

Snažne eksplozije blizu područja nuklearne elektrane Hmjelnicki oštetile su prozore preko noći, no nisu djelovale na rad elektrane ili na njezinu vezu s mrežom, rekla je u srijedu nadzorna nuklearna agencija.

Eksplozije su privremeno prekinule dovod struje nekim stanicama za praćenje radijacije, rekla je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). “Činjenica da su brojni prozori uništeni pokazuje koliko blizu se dogodila eksplozija. Sljedeći put, nećemo imati toliko sreće”, rekao je direktor IAEA-e, Rafael Grossi.