Rusi su pokušali jedan od najvećih tenkovskih proboja još od početka invazije na Ukrajinu. Ostali su bez 20 tenkova

Ruske trupe krenule su na selo u blizini Avdiivke, ali dočekala iz je ukrajinska 25. zračnodesantna brigada

FOTO: Screenshot/Twitter

Rusija je tijekom jednog neuspješnog napada u ukrajinskoj regiji Donjeck ostala bez oko 20 oklopnih vozila, tvrde Ukrajinci. Kijevske trupe borile su se protiv 36 tenkova i 12 ruskih oklopnih transportera (BTL) u sklopu velikog mehaniziranog napada sjeverozapadno od Avdiivke 30. ožujka, piše američki think-tank Institut za proučavanje rata (ISW), pozivajući se na izvore iz ukrajinske vojske.

Vjeruje se da je ovaj masivni tenkovski napad bio jedan od najvećih ruskih mehaniziranih napada još od početka rata. Snimke napada koje je na društvenim mrežama objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane pokazuju konvoj od najmanje devet tenkova i oklopnih vozila kako napreduje zemljanom cestom prije nego što ih Ukrajinci napadnu teškim naoružanjem.

Snimljen samo dio gubitaka

“Ukrajinski padobranci iz 25. zračnodesantne brigade odbili su veliki ruski napad u blizini sela Tonenke, Kao rezultat toga, ukrajinski borci uništili su 4 ruska tenka i 2 BTL-a”, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru.

Snimka koju je objavilo ministarstvo obrane prikazuje samo dio ruskih gubitaka, izvijestili su ukrajinski vojni blogeri. Anonimni vojnik s kojim je pričao ISW izjavio je da je tijekom napada ukupno uništeno 12 ruskih tenkova i osam oklopnih vozila.

Ukrajinci pokazali borbenu moć Javelina

Na drugoj snimci koju je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane vidi se kako vojnik uspješno gađa ruski tenk projektilom Javelin. “Sičeslavski padobranci uništili su neprijateljski tenk zajedno s njegovom posadom!”, objavila je ukrajinska 25. odvojena brigada na svojim stranicama.

Geolocirane fotografije pokazuju veliki broj oštećenih ruskih vozila duž ceste sjeverozapadno od Tonenkea. ISW, kao i Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, smatra da su selo vjerojatno zarobile moskovske snage. Naselje se nalazi petnaestak kilometara zapadno od Avdiivke, koju je Rusija zauzela u veljači u svom najvećem teritorijalnom napredovanju od zauzimanja Bahmuta u svibnju 2023. godine.

Ovako velik napad nije viđen od listopada

Rusi ovako velik mehanizirani napad kao ovog vikenda nisu izveli još od listopada, kada je Moskva pokušala zauzeti Avdiivku, piše ISW. Tada su ukrajinske snage navodno uništile gotovo 50 ruskih tenkova i više od 100 oklopnih vozila tijekom dva dana, podsjeća The Telegraph.

ISW dodaje da opseg ovog najnovijeg napada, koji je izvela ruska šesta tenkovska pukovnija, ukazuje da rusko zapovjedništvo “možda daje prioritet” regiji Avdiivka kao jednom od ciljeva proljetne ofenzive.

“Spremnost ruskog vojnog zapovjedništva da pošalje bataljun tenkova za napad blizu Avdiivke ukazuje na to da je ovaj napad bio prioritet”, procjenjuje ISW.