Rusi tvrde da su zauzeli ključni mostobran na rijeci Dnjepar. Ukrajinci: 'Lažu, odbijeni su uz teške gubitke'

Moskva je pojačala ofenzivu, navode i da su zauzeli još jedno selo

FOTO: AFP

Rusija tvrdi da je opet zauzela ključni mostobran na rijeci Dnjepar, mjesto koje je bilo meta žestokih napada od kraja prošle godine. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu navodi da su moskovske snage zauzele selo Krinki, naselje u koje su Ukrajinci ušli u studenome.

Ukrajinci odbacuju te navode i tvrde da drže položaje u selu. “Službeno obavještavamo da informacija o ruskom zauzimanju sela nije istinita. Obrambene snage južne Ukrajine nastavljaju držati svoje položaje u Krinki”, priopćilo je zapovjedništvo ukrajinske vojske.

Tvrdilo se da su ruske snage pokrenule napad na Krinki, ali su pretrpjele velike gubitke i povukle se. AFP nije uspio potvrditi informacije o stanju u selu.

Rusija pojačava svoje napade

U subotu će biti dvije godine od početka invazije, a Rusija pojačava napade nakon što je prošli tjedan zauzela grad Avdiivku. Šojgu je izvijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Krinki “očišćen od ukrajinskih snaga”.

Američki Institut za proučavanje rata priopćio je u srijedu da su “dostupni vizualni dokazi”, kao i izvješća obiju strana, koji “sugeriraju da ukrajinske snage drže mostobran u tom području”, piše The Telegraph.

Navode da “nema vizualnih dokaza nedavnog ruskog većeg napredovanja” u i oko Krinkija. Ni ruski vojni blogeri nisu izvijestili da je Krinki u potpunosti pod ruskom kontrolom. Jedan dobro obaviješteni izvor blizak moskovskoj vojsci navodi samo da je ukrajinska kontrola na tom području “smanjena”.

Putin uručio medalje pilotima

Putin je uručio medalje pilotima u bazi u predgrađu Moskve nakon, kako je naveo pritom, “prekretnice na frontu nakon pada Avdiivke”. “Zahvaljujući herojskim akcijama i besprijekornoj pripremi bilo je moguće postići prekretnicu na najtežim dijelovima fronte”, rekao je Putin pilotima.

Na snimkama s terena vide se ruski vojnici koji podižu zastavu u uništenom naselju prije nego se povlače na sigurno. “Kremlj je vjerojatno preuranjeno ustvrdio da je Rusija zauzela Krinki zbog predsjedničkih izbora u ožujku 2024. Ruska vojska možda neće ispuniti očekivanja o većoj popularnosti Putina zbog uspjeha na fronti”, navodi Institut za proučavanje rata.

Moskva je zauzela Avdiivku nakon višemjesečnih borbi koje su imale visoku cijenu za obje strane. U okupiranoj Ukrajini zapovjednik ruske vojske Valeri Gerasimov podijelio je medalje vojnicima za zauzimanje Avdiivke.

Višemjesečne borbe za grad

“Za danas je ispunjen glavni cilj: Avdiivka je oslobođena”, rekao je. Dodao je da je Avdiivka zauzeta u “prilično kratkom vremenu kojemu je prethodilo dugo razdoblje priprema”.

Tijekom višemjesečnih borbi za grad, ukrajinske snage su se žalile na značajni nedostatak topništva i streljiva koje je ključno za zadržavanje ruske vojske i njihovih napada na istočnoj i južnoj strani bojišnice. Američki Kongres bio je vrlo bitan u slanju vojne pomoći.

Ukrajina je priopćila da je Rusija pretrpjela značajne gubitke, ali još uvijek ima brojniju i dobro opremljenu vojsku. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je ukrajinska vojska na mnogim mjestima u “iznimno teškom položaju”.